Madrid a Lisabon za deficity vyviazli bez pokuty

Členské krajiny Európskej únie sa v utorok rozhodli, že nebudú pokutovať Španielsko a Portugalsko za nadmerné rozpočtové deficity a nedostatočné snahy o ich zníženie.

09.08.2016 11:21
debata (6)

Rada ministrov EÚ tiež obom krajinám stanovila nové termíny pre zníženie deficitov pod únijný limit tri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), uviedla agentúra Reuters.

Tento krok sa čakal a nasledoval po tom, keď Európska komisia na konci júla odporučila, aby Madrid a Lisabon pokutu za preukázané porušenie pravidiel nedostali. Španielsko dostalo na zníženie deficitu pod tri percentá ďalšie dva roky do roku 2018. Portugalsko získalo rok navyše, čo znamená, že musí zraziť deficit pod túto hranicu ešte tento rok. Podobnú úľavu dostalo od EÚ vlani Francúzsko.

EÚ si vynútila, že obe krajiny musia uskutočniť „účinné kroky“ na zníženie deficitov do 15. októbra. Dovtedy musia tiež predložiť správu o stave a výhľade svojich verejných financií. Na jeseň tiež komisia po konzultácii s Európskym parlamentom rozhodne, či Španielsku a Portugalsku pre budúci rok zmrazí prístup k peniazom z niektorých európskych fondov.

Členské krajiny 12. júla rozhodli, že Portugalsko a Španielsko porušili rozpočtové pravidlá. Komisia mala 20 dní na predloženie konkrétneho návrhu trestu. Pokuta sa mohla vyšplhať až na 0,2 percenta HDP, čo by bolo až 2,2 miliardy eur v prípade Španielska a asi 360 miliónov eur v prípade Portugalska. Komisia ale rozhodla, že vďaka začatiu niektorých krokov a kvôli zložitej vnútropolitickej situácii v oboch krajinách pokutu neodporúča.

Španielsko malo vlani deficit 5,1 percenta HDP namiesto očakávanej úrovne 4,2 percenta. Portugalsko hospodárilo so schodkom 4,4 percenta namiesto 2,5 percenta HDP.

Portugalska sa procedúra uplatňovaná v prípade nadmerného deficitu týka už od decembra 2009. V júni 2013 mu odporučili odstrániť nadmerný deficit najneskôr do konca roku 2015. Španielsko je v podobnej situácii od apríla 2009. V júni 2013 dostal Madrid odporúčania nadmerný deficit odstrániť najneskôr do konca roku 2016.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Španielsko #Portugalsko #eurozóna