Slovenský priemysel spomalil tempo

Rast priemyslu na Slovensku v júni spomalil. V šiestom mesiaci totiž priemyselná produkcia po očistení o vplyv počtu pracovných dní medziročne stúpla o 2,2 %, kým v máji sa zvýšila o 5,8 %.

10.08.2016 11:21
debata

Júnový rast pritom podporil rast v priemyselnej výrobe o 2,5 %, kým produkcia v ťažbe a dobývaní klesla o 4,1 % a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu sa znížila o 0,1 %. Medzimesačne sa priemyselná produkcia po zohľadnení sezónnych vplyvov v júni oproti máju znížila o 0,1 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

V rámci samotnej priemyselnej výroby v šiestom mesiaci najvýznamnejšie zvýšenie produkcie zaznamenali výroba dopravných prostriedkov o 9,1 %, výroba kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 13,5 %, výroba elektrických zariadení o 11,2 %, výroba drevených a papierových výrobkov, tlače o 2,6 % a výroba chemikálií a chemických produktov o 6,6 %. Celkovú produkciu ovplyvnil pokles vo výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 16,2 %, výrobe strojov a zariadení o 5,4 %, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 8,5 %, ťažbe a dobývaní o 4,1 % a vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 1,5 %.

Za celý prvý polrok tak priemyselná produkcia na Slovensku medziročne vzrástla o 3,7 %. Z toho v priemyselnej výrobe sa zvýšila o 4,4 %, kým v ťažbe a dobývaní klesla o 7,1 % a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu sa znížila o 1 %.

Z jednotlivých sektorov priemyselnej výroby v prvom polroku najvýznamnejšie rástla produkcia vo výrobe dopravných prostriedkov o 12,5 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 9 %, výrobe elektrických zariadení o 14,2 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácií strojov a zariadení o 6,2 % a vo výrobe drevených a papierových výrobkov, tlače o 6,2 %. Oproti prvým šiestim mesiacom vlaňajška produkcia klesla vo výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 14,6 %, výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 5,2 %, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 11,1 %, ťažbe a dobývaní o 7,1 % a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 1 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel