IEA: Na trh s ropou sa vracia rovnováha

Dopyt po rope sa bude budúci rok zvyšovať pomalšie, než sa predpokladalo. Vo svojej mesačnej správe o situácii na trhu s ropou to vo štvrtok uviedla Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA).

11.08.2016 11:36
debata

Z krajín mimo kartelu OPEC sa na trh bude dostávať viac ropy, avšak vzťah medzi ponukou a dopytom sa začne postupne vyrovnávať, uviedla agentúra, ktorá funguje ako poradca v otázkach energetiky pre krajiny OECD vrátane Slovenskej republiky.

Na budúci rok IEA predpovedá rast dopytu po rope o 1,2 milióna barelov denne, zatiaľ čo doteraz predpovedala rast o 1,3 milióna barelov. Výhľad na tento rok počíta s rastom o 1,4 milióna barelov denne.

Agentúra uviedla, že zásoby ropy v krajinách OECD v júni vzrástli o 5,7 milióna barelov a stúpli na nový rekord 3,093 miliardy barelov. V druhej polovici roka IEA čaká ich výrazné čerpanie, čo bude znamenať, že na trhu prakticky nebude žiadny výrazný previs ponuky. Čerpanie zásob tiež podporí dopyt rafinérií, čo vzťah medzi ponukou a dopytom zlepší ešte viac.

Previs ponuky na trhu trvá od roku 2014. Ceny ropy kvôli tomu klesli zo zhruba 115 dolárov z predminulého júna až k hranici 27 USD na barel v januári tohto roka. Neskôr sa síce vrátili nad 50 dolárov, potom ale znovu klesli k 40 USD. Cena severomorskej ropy Brent sa teraz obchoduje za zhruba 44 USD za barel.

Za nadmernou ponukou suroviny je rast ťažby ako v členských, tak aj v nečlenských štátoch OPEC.

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #IEA