Ostravské bane neskrachujú, pôjdu do reštrukturalizácie

Český podnik OKD (Ostravsko-karvinské doly) pôjde do reorganizácie. Rozhodli o tom hlasovaním veritelia firmy na štvrtkovom stretnutí na Krajskom súde v Ostrave.

11.08.2016 11:56
debata

Proti reorganizáciu bol jediný z viac ako sto prítomných veriteľov, niekoľko sa ich hlasovania zdržalo. Uznesenie o povolení reorganizácie vydá súd v najkratšej možnej dobe, povedal sudca Petr Kula.

Vedenie OKD dostalo za úlohu zostaviť plán reorganizácie, ktorý potom budú veritelia a súd schvaľovať. Veritelia vo štvrtok rozhodli aj o tom, že konkurzným správcom zostane Lee Louda. Zmeniť správcu nechcel ani jeden prítomný veriteľ.

Schválenie reorganizácie znamená, že podnik bude fungovať ďalej. Stratové šachty sa utlmia postupne a tiež budú postupne prepúšťaní zamestnanci. Niektoré bane budú v prevádzke zrejme až do roku 2023. Reorganizáciu presadzovali odborári, vedenie OKD, moravskosliezska krajská tripartita aj česká vláda, odporúčal ju aj insolvenčný správca. Konkurz by znamenal prakticky okamžitý zánik firmy a bezprostredné hromadné prepúšťanie.

Zástupcovia OKD vo štvrtok na súde povedali, že spoločnosť by mohla byť zisková na konci roka 2018. Dovtedy by sa zrejme zavreli stratové bane Paskov a Darkov. Odhad výnosov veriteľov podľa materiálu spracovaného OKD je aj tak len 2,5 percenta. Pri reorganizácii podnik bude ďalej fungovať, a tak veritelia ešte môžu nejaký čas zarábať. Ďalší vývoj pritom do značnej miery záleží na tom, či aspoň mierne vzrastú ceny uhlia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #bane #ostrava