Británia po brexite je na tom až neočakávane dobre

Séria najnovších štatistických údajov z britskej ekonomiky je pre ekonómov, ktorí podporovali odchod krajiny z Európskej únie zadosťučinením, iní ale zostávajú opatrní a radia počkať na všeobecnejšie čísla.

21.08.2016 21:00
debata (62)

Najsilnejší rast júlových maloobchodných tržieb za 14 rokov je však spolu s priaznivými údajmi z trhu práce pre zástancov „brexitu“ dôvodom k optimizmu a signálom, že piata najväčšia svetová ekonomika by mohla vyvrátiť prevládajúce chmúrne predpovede hospodárskeho poklesu, uviedla agentúra Bloomberg.

Kým ukazovatele spotrebiteľskej a podnikateľskej nálady bezprostredne po hlasovaní na konci júna boli s katastrofickými prognózami v súlade, prvé čísla z reálnej ekonomiky z minulých dní ukázali niečo iné. Nejavili totiž žiadne známky ťažkých problémov, ktoré zhodne predpovedala väčšina ekonomických inštitúcií od britskej centrálnej banky po Medzinárodný menový fond.

„Žiadny strach nevidím. Naopak, vidím, že ľudia sa správajú dokonale pokojne,“ povedal profesor Cardiffskej univerzity Patrick Minford, ktorý stál na čele skupiny Ekonómovia pre brexit. „Príjmy ľudí rastú, zamestnanosť je na rekordnom maxime, nezamestnanosť je na minime a úvery sú hojne dostupné,“ dodal.

Britské maloobchodné tržby v júli vzrástli o 1,4 percenta, najrýchlejším júlovým tempom od roku 2002. Britské maloobchodné reťazce ako Tesco, Kingfisher alebo Next uvádzajú, že žiadny vplyv brexitu na dopyt nepozorujú.

Podľa štatistického úradu ONS k silnému rastu tržieb prispelo teplé počasie. Hlavný ekonóm ONS Joe Grice povedal, že čísla o tržbách sú len jednou zo súčastí celkového obrazu a na definitívny súd je zatiaľ príliš skoro.

Ďalšie údaje ukázali, že počet žiadateľov o podporu v nezamestnanosti sa v júli znížil. Miera nezamestnanosti zostala v druhom štvrťroku bez zmeny na 11-ročnom minime 4,9 percenta a rast miezd sa v štvrťroku mierne zrýchlil.

„Je ešte naozaj veľmi skoro,“ povedala Ruth Leaová, poradkyňa finančnej spoločnosti Arbuthnot Banking Group, ktorá vystupovala v prospech brexitu. „Maloobchodné tržby sú veľmi upokojujúce a povzbudivé a hovoria, že keď ľudia videli výsledok hlasovania, pomysleli si: ‚No dobre, život ide ďalej obvyklú cestou.‘“

Situácii mohla podľa ekonómov pomôcť centrálna banka. Tá v snahe ochrániť ekonomiku pred negatívnymi vplyvmi brexitu znížila úrokové sadzby na nové rekordné minimum a predstavila ďalšie opatrenia na podporu hospodárskeho rastu, vrátane nákupov vládnych dlhopisov.

Kroky Bank of England prispeli okrem šoku z výsledku referenda k prepadu kurzu libry o viac ako 11 percent voči doláru. To síce zvýšilo náklady dovozov a posilnilo doteraz veľmi slabé inflačné tlaky, slabá libra ale výrazne pomohla britským vývozcom.

„Pokles kurzu britskej ekonomike zvyčajne prospieva,“ povedal Chris Iggo z firmy AXA Investment Managers, ktorá pred referendom svoje preferencie neoznámila. „Finančné podmienky sú vysoko podporné a niektoré tvrdá dáta, ktoré od referenda vyšli, bola prekvapujúco dobré,“ dodal.

Prvý odhad vývoja britskej ekonomiky za tretí štvrťrok vyjde 27. októbra. Analytici opýtaní agentúrou Reuters predpovedali, že hrubý domáci produkt Británie v treťom aj štvrtom štvrťroku klesne o 0,1 percenta po raste o 0,6 percenta v druhom kvartáli.

„Stále je príliš skoro na posúdenie, ako sa ekonomika môže alebo nemusí zhoršiť,“ povedal Chris Hare, ekonóm londýnskej firmy Investec, ktorá svoj názor na brexit tiež nevyjadrila. „Údaje z tohto týždňa však ukazujú, že domácnosti sa môžu stať baštou proti širšiemu oslabeniu, a naznačujú, že ekonomika po brexitu môže byť na tom dobre.“

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit