Odišiel vinár Michal Valachovič, spolutvorca legendárneho brandy KBŠ

Odišla veľká a významná postava povojnového vinohradníctva a vinárstva. Michalovi Valachovičovi bolo víno vernou družkou práve tak ako on jeho druhom. Slovenský vinársky svet opustil minulý týžden.

23.08.2016 12:00
debata (2)
Vinár Michal Valachovič s francúzskym... Foto: ZPVV
Michal Valachovič Vinár Michal Valachovič s francúzskym rytierskym radom Grand Conseil L'Academie du Vin.

Valachovič bol človek, ktorý vinárske odvetvie budoval, dával mu smerovanie a vytvoril podmienky pre vznik a výrobu dnes legendárnych značiek, akými boli Karpatské brandy špeciál (KBŠ), hroznový nápoj Jána Farkaša Vinea a bol to on, kto manažoval štart výroby šumivého vína v Seredi.

Michal Valachovič miloval víno z celého srdca. Nemohol inak, narodil sa v Pezinku a tam deti kropia – svätia – vínom. Na Slovensku sa mu len ťažko hľadá partner v degustácii vína, ochutnával ho nepretržite 65 rokov, a to nielen doma, ale aj vo svete. Nemal ešte ani dvadsať, keď v roku 1946 nastúpil do centrály Slovenského vinohradníckeho družstva v Pezinku. Vo vrecku mal maturitné vysvedčenie z vtedajšej Štátnej vinársko-ovocinárskej a záhradníckej školy v Modre a hneď počas prvej vinárskej kampane denne ochutnal od 25 do 50 sudov kvasiaceho muštu.

Valachovičove zmysly živo vnímali každú zmenu vo víne a pri určovaní kvality moku sa nemýlil. Z jeho denníka sa dozvedáme, že rád sa zúčastňoval degustácií, pri ktorých sa určovalo, z ktorej vinárskej obce to alebo ono víno pochádza. Kto sa pomýlil, platil pokutu 20 korún, kto určil pôvod vína správne, dostal prémiu 50 korún. Valachovičovo mesačné skóre bolo od 600 do 1¤100 korún.

Dobré znalosti vína posunuli Valachoviča do celoštátnej komisie, ktorá rozhodovala o oceňovaní vína. Rýchlo stúpal po kariérnom rebríčku a začiatkom šesťdesiatych rokov šéfoval celoštátnej komisii znalcov dovážaných vín, ktorej velil celé štvrťstoročie.

Ochutnávanie vína mnohí považujú za jednu z najpríjemnejších ľudských činností, v skutočnosti je to však ťažká práca, pri ktorej si treba zachovať triezvy úsudok. Valachovič vyhodnocoval víno s cieľom posunúť jeho výrobu na Slovensku o poschodie vyššie, než bola jeho predvojnová úroveň. Nastúpil do Slovenského vinohradníckeho družstva, to však po februári roku 1948 zaniklo. A predsa s odstupom času mnohé, čo sa Valachovič v družstve naučil, uplatnil aj v silno centralizovanom štátnom vinárstve.

Keď vznikol odborový podnik Vinárske závody so sídlom v Bratislave, Valachovič sa stal technickým riaditeľom, neskôr generálnym riaditeľom. Málokto vie, že to bol on, kto založil vinohradnícku komisiu a dosiahol, že postupne výmera vinohradov narástla z 18-tisíc hektárov takmer na dvojnásobok. Dnes, keď sa na Slovensku zberá úroda muštového hrozna z plochy okolo 10-tisíc hektárov, vidíme, aký potenciál vinohradov krajina za posledné dve desaťročia vlastne premrhala.

Valachovič ako degustátor a expert na vinohrady a víno veľa cestoval, na Východ aj na Západ. Výsledkom jeho výborných kontaktov s arménskymi a gruzínskymi výrobcami koňakov, ale aj s Francúzmi z Cognacu bolo rozbehnutie výroby Karpatského brandy špeciál. A že bol Valachovič výborný technológ, dotiahol spracovanie hrozna a vína do naozaj bezodpadového spôsobu výroby, keď dokázal okrem dobrého vína a brandy vyrobiť aj kyselinu vínnu, cenný produkt aj pre kozmetický priemysel.

Valachovič sa pokúšal po revolúcii obnoviť Slovenské vinohradnícke družstvo. Nové časy a transformácia štátneho podniku však išli iným smerom. Rodák z Pezinka sa začlenil potom do Združenia pezinských vinohradníkov a vinárov. V roku 1996 stál pri zrode renomovanej slovenskej súťaže vín Vínne trhy Pezinok. Ľudia ho mali radi. Poznal víno z každej strany, bol skvelý a vtipný spoločník a poctivý pracant vo vinici aj v pivnici. Ešte aj v osemdesiatke si vedel vyrobiť svoj vlastný sekt. Odišiel muž s veľkou noblesou a šarmom, ktorého si Francúzi uctili titulom Grand Conseil L'Academie du vin.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Michal Valachovič #vinohradníctvo