Súkromnú aktivitu eurozóny brexit príliš nepoškodzuje

Podnikateľská aktivita v eurozóne v auguste stabilne, hoci iba mierne posilňovala. Región tak naďalej prejavoval iba malé obavy z vplyvu vystúpenia Veľkej Británie z Európskej únie.

23.08.2016 16:07
debata

Zložený index nákupných manažérov (PMI) eurozóny zahŕňajúci odvetvia služieb a priemyslu, ktorý zostavuje agentúra IHS Markit, v auguste mierne posilnil, a to na úroveň 53,3 bodu z júlovej hodnoty 53,2 bodu. Index agentúry IHS Markit má rozsah 100 bodov, pričom hodnota nad hranicou 50 bodov signalizuje rast podnikateľskej aktivity.

Augustová hodnota indexu nákupných manažérov eurozóny potvrdzuje, že firmy v menovom bloku nie sú príliš znepokojené rozhodnutím Británie vystúpiť z Európskej únie. Londýn zatiaľ formálne nepodal žiadosť o vystúpenie z EÚ, po ktorej nastanú vyjednávania o podmienkach odchodu.

Prieskum, na základe ktorého IHS Markit index nákupných manažérov zostavuje, naznačuje, že eurozóna za tretí štvrťrok vykáže medzikvartálny ekonomický rast o 0,3 percenta. „Eurozóna v treťom štvrťroku zostáva na ceste stabilného rastu bez známok toho, že by neistota súvisiaca s brexitom narúšala zotavovanie,“ uviedol Chris Williamson, hlavný ekonóm IHS Markit. Prieskum však zároveň ukázal, že oslabili očakávania, pokiaľ ide o budúci rast.

debata chyba
Viac na túto tému: #eurozóna #Brexit