RegioJet zdražil časť lístkov

Cestovanie žltými vlakmi súkromného dopravcu medzi Bratislavou a Košicami pre niektorých ľudí zdraželo. RegioJet v stredu skončil s najlacnejšími lístkami za 9 eur, ktoré boli dostupné len pre najmenej vyťažené spoje. V tomto roku ide v tomto prípade už o druhú úpravu cien smerom nahor.

25.08.2016 13:00
vlak, regiojet, student agency Foto: ,
RegioJet už najlacnejšie lístky z Bratislavy do Košíc za 9 eur nemá v ponuke.
debata (22)

Okrem toho súkromník v auguste zvýšil aj cenu cestovného v autobusovej doprave medzi Bratislavou a Viedňou. Základný cestovný lístok zdražel o jedno euro na 5 eur. Pôvodná cena 4 eurá je dostupná len prostredníctvom kreditného cestovného.

Odvčera platí nový cenník vlakového dopravcu RegioJet, ktorý na trase medzi Bratislavou a Košicami v triede Standard ruší lístky v hodnote 9 eur a nahrádza ich cestovným v hodnote 12,10 eura. Trieda Standard má vo vlakoch RegioJetu najviac miest, a teda ide o najrozšírenejšie druh cestovného. Cestujúci si tak za prepravu medzi dvoma najväčšími slovenskými mestami priplatia aj v najmenej vyťažených vlakoch.

„Viem, že akákoľvek zmena cien nie je pre zákazníkov priaznivou správou, veríme však, že naše dôvody pochopia. Aj napriek úprave cien dodržíme to, čo sme vraveli pred naším vstupom na trh, že vďaka príchodu RegioJetu sa priemerné ceny lístkov znížia natrvalo až o 30 percent. Pred naším vstupom bolo cestovné v IC vlakoch ZSSK na trase Bratislava – Košice na úrovni 20 až 24 eur. Naše aktuálne ceny v najväčšom počte spojov začínajú na úrovni 12,10 eura,“ povedal Radim Jančura, majiteľ spoločnosti RegioJet. V prvej triede však RegioJet cestovné znižuje. V triede Relax cestujúci zaplatia 15,90 eura namiesto 18,70 eura. Cestovný lístok v ešte vyššej triede Business už nestojí 23,40 eura, ale 20,60 eura. Na porovnanie, cestovné na štátny rýchlik z Bratislavy do Košíc vyjde na 18,76 eura.

Krok RegioJetu prichádza po tom, čo súkromný dopravca v marci tohto roka zdvihol cenu cestovného v najvyťaženejších spojoch. Najdrahšie lístky v triede Standard vtedy zdraželi z 13,30 eura na 18,70 eura. Po aktuálnom zdražení ich cestujúci v najvyťaženejších spojoch získajú za 21,50 eura.

V rovnakom čase súkromník zvýšil cestovné aj v stredne vyťažených vlakoch. Lístky v hodnote 9¤eur zdraželi na 13,30. Súkromný dopravca využíva zrušenie štátnych nedotovaných IC vlakov, ktoré žltým vlakom vytvárali konkurenciu do januára 2016, kedy ich bývalý minister dopravy Ján Počiatek (Smer) kvôli ich stratovosti stopol. RegioJet predtým pohrozil odchodom zo Slovenska a žalobou na štát. Ministerstvo zase označilo ceny RegioJetu za dumpingové. Súčasná vláda chce nájsť spôsob, ako zrušené IC vlaky znovu obnoviť.

Ceny sa zmenili aj v rámci ďalších staníc. Lístok z Bratislavy do Žiliny už nezačína na sume 9 eur, ale od 6,60 eura. Cestovné do Liptovského Mikuláša sa nemení a ostáva od 9 eur. Cestujúci smerujúci do Popradu si za najlacnejšie lístky priplatia 60 centov. Cena lístka začína na sume 9,60 eura.

Pred príchodom súkromného dopravcu IC vlaky štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) jazdili na trase medzi Bratislavou a Košicami až za 24 eur. Od januára 2014 však súkromník zaviedol cestovné vo výške 9 eur. Štátny dopravca následne znížil cenu cestovného na 12 eur. Napriek tomu boli IC vlaky stratové.

RegioJet tvrdil, že po zrušení IC vlakov nahradí a prevýši chýbajúcu kapacitu. Aby to dosiahol, musel by nasadiť vlakové súpravy s 13 vozňami. Dovtedy mali vlaky len šesť vozňov. Kvôli dĺžke nástupišťa na stanici v Bratislave však Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) súkromníkovi neumožnili prevádzkovať také dlhé súpravy. Žlté vlaky majú namiesto 13 len 10 vozňov a v čase špičky sú vypredané aj týždeň dopredu.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #RegioJet #vlaková doprava