Časť obchvatu Košíc postaví Skanska za 197 miliónov eur

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) vo štvrtok podpísala zmluvu na vybudovanie juhovýchodného obchvatu Košíc v úseku D1 Budimír - Bidovce. Projekt na základe výsledkov verejného obstarávania realizuje spoločnosť Skanska SK.

25.08.2016 18:46
debata (7)

Diaľnicu v dĺžke 15,46 kilometra má postaviť za 197,4 mil. eur. Výstavba je financovaná zo zdrojov Európskej únie a zo štátneho rozpočtu. Výstavba diaľnice sa začne ešte v tomto roku, koniec výstavby sa plánuje na rok 2020.

Ako uviedol šéf NDS Róbert Auxt, po spomínanom úseku by sa malo začať aj s výstavbou rýchlostnej cesty R2 v úseku Košice, Šaca – Košické Oľšany s predpokladaným koncom výstavby v roku 2021. V okolí Košíc by tak malo pribudnúť takmer 40 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest. Oba úseky na seba nadväzujú a skompletizujú juhovýchodný obchvat Košíc.

Súťaž na výstavbu rýchlostnej cesty R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany plánuje NDS vyhlásiť do konca tohto roka, uzatvorenie súťaže sa predpokladá na rok 2017. Stavať by sa tak mohlo začať v roku 2018. Aj tento úsek má byť financovaný z eurofondov a spolufinancovaný zo štátneho rozpočtu. „Veľkým prínosom danej stavby je aj priame napojenie spoločnosti U. S. Steel Košice na diaľničný komunikačný systém Slovenskej republiky,“ dodal Auxt.

NDS podpisom zmluvy na úsek D1 Budimír – Bidovce zaviedla aj novinku do financovania dopravných projektov, a to bankovú platobnú záruku, ktorá bola už súčasťou predkladaných ponúk. Počas trvania zmluvy o dielo tak bude bankovou platobnou zárukou garantované zabezpečenie finančných záväzkov všetkých priamych subdodávateľov zhotoviteľa až do výšky 20 % zo zmluvnej ceny subdodávky. Čiže ak zhotoviteľ nebude plniť svoje záväzky voči svojim dodávateľom, tak platbu subdodávateľovi uhradí banka. Ak sa preukáže, že z celkových bankových platobných záruk bolo vyčerpaných viac ako 25 %, NDS bude môcť odstúpiť od zmluvy so zhotoviteľom.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #obchvat