Joe Biden: Nord Stream 2 vyzerá ako pekne zlá dohoda

Americký viceprezident Joe Biden vo štvrtok varoval Európskou úniou pred výstavbou ďalšej vetvy plynovodu Nord Stream, ktorá má priviesť plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltického mora.

25.08.2016 21:38
debata (100)

„Vyzerá to ako pekne zlá dohoda“ pre Európu, pretože zvýši jej energetickú závislosť od Moskvy, povedal vo štvrtok podľa agentúry AP v Štokholme. Plynovod je tŕňom v oku okrem iného aj pre Slovensko a premiér Robert Fico zrejme o ňom rokoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Plánované ďalšie potrubie Nord Stream 2 znamená obchádzanie Slovenska a Ukrajiny, teda tradičných tranzitných krajín, cez ktoré ruský energetický gigant Gazprom dodáva plyn do Európy. Tieto krajiny by tak prišli o nemalé príjmy z tranzitných poplatkov.

Fico pred odletom do Moskvy vyhlásil, že vybudovanie nového plynovodu Nord Stream 2 by Slovensko výrazne poškodilo. „Ak by cez Slovensko prestal prúdiť ruský plyn na západ, prídeme ročne o 800 miliónov eur,“ povedal.

Na druhej strane, energetická cenová vojna medzi Moskvou a Kyjevom v minulosti spôsobila prerušenie dodávok plynu z Ruska do Európy.

Biden vo štvrtok poznamenal, že uzatvoriť Európu „do väčšej závislosti od Ruska v tejto chvíli … by zásadne destabilizovalo Ukrajinu“. Avšak hneď tiež „diplomaticky“ dodal, že o tejto záležitosti musia rozhodnúť vedúci predstavitelia Európskej únie.

Viceprezident USA po rokovaní so švédskym premiérom Stefanom Löfvenem tiež podotkol, že ruský plyn „môže a mal by byť“ súčasťou európskeho trhu. „Ale tento trh musí byť otvorený a súťaživý. Všetci musia hrať podľa pravidiel,“ povedal.

„Žiadna krajina by nemala byť schopná využívať energiu ako zbraň … k presadzovanie politiky iných krajín,“ dodal so zjavnou narážkou na Rusko.

100 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #plyn #Nord Stream