Poučenie pre Volkswagen? Mať podiel vo firmách subdodávateľov

Nemecká automobilka Volkswagen (VW) by mohla zvážiť vstup do svojich dodávateľských firiem. Uviedol to predseda zamestnaneckej rady koncernu Bernd Osterloh.

26.08.2016 14:29
debata (5)

Vyjadreniu predchádzal spor so subdodávateľmi, ktorú prinútil automobilku tento mesiac prerušiť výrobu niektorých modelov. Získaním minoritných akciových podielov v subdodávateľských firmách, prípadne využitím inštitútu predkupného práva, by mohol koncern v budúcnosti lepšie čeliť podobným rizikám, povedal Osterloh, ktorý je zároveň členom správnej rady skupiny VW.

„Tým nechcem povedať, že VW by mal mať podiely u všetkých dodávateľov. V prípade zraniteľných kľúčových lokalít by to však mohla byť cesta,“ povedal Osterloh, ktorého citovala v piatok agentúra DPA.

Volkswagen musel minulý týždeň prerušiť výrobu modelov Golf a Passat v závodoch Wolfsburg a Emden, pretože nedostával dielce od subdodávateľov. Išlo o dôsledok sporu medzi Volkswagenom a firmami ES Automobilguss a Car Trim, ktoré mu dodávajú dielce pre prevodovky a poťahy na sedadlá. V pondelok Volkswagen oznámil, že približne 27 700 zamestnancov v jeho šiestich závodoch v Nemecku musí mať skrátený pracovný čas. Od štvrtka bol skrátený pracovný čas v závode Emden, od pondelka sa skrátil aj v závodoch Wolfsburg, Zwickau a Braunschweig. V utorok koncern informoval, že spor sa podarilo urovnať, podrobnejšie k obsahu dohody sa však nevyjadril.

Problémy sa dotkli aj jednej fabriky na Slovensku. Závod VW v Martine v pondelok a v utorok dočasne obmedzil výrobu komponentov. Obmedzený režim prevádzky sa dotkol 60 zamestnancov. Od stredy už závod funguje v štandardnom režime.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen