Dízle sú mimo noriem roky, nemecká vláda to vraj vedela

S údajmi o emisiách naftových áut nemanipulovala iba nemecká automobilka Volkswagen, ale aj ďalší výrobcovia. Nemecká vláda pritom bola na tieto manipulácie upozornená už v roku 2010. Podľa denníka Süddeutsche Zeitung to tvrdia odborníci, ktorých o stanovisko ku škandálu požiadal nemecký parlament.

28.08.2016 09:26
debata (47)

Denis Pöhler z univerzity v Heidelbergu napríklad hovorí o manipulácii u takmer všetkých výrobcov naftových áut. Upozorňuje, že najneskôr v roku 2010 bolo vďaka jednej vtedajšej štúdii známe, že motory moderných naftových vozidiel sú nastavené tak, aby dodržiavali limity pre emisie oxidov dusíka len pri oficiálnych meraniach v laboratórnych podmienkach.

Podľa Pöhlera muselo byť nemeckým úradom počas niekoľkých rokov „zjavné“, že emisie naftových vozidiel sa v reálnej cestnej premávke výrazne líšia od oficiálnych údajov. To podľa Süddeutsche Zeitung ukazuje, že štát v tejto záležitosti zlyhal.

Šéf technického centra nemeckého autoklubu ADAC Reinhard Kolke k svojmu stanovisku pre parlament priložil list, ktorý ADAC v júni 2010 zaslal nemeckému ministerstvu životného prostredia. Autoklub v liste dôrazne varuje, že neustále sprísňovanie emisných limitov pri naftových autách neplní svoj účel, pretože motory sú nastavované tak, že pri reálnej prevádzke vypúšťajú oveľa viac škodlivín než pri oficiálnych meraniach.

„Obrázok, ktorý odborníci vykresľujú, je úplne jasný,“ uviedol poslanec za Zelených Oliver Krischer. Odborníci podľa neho potvrdzujú „organizované zlyhanie štátu“. Krischer pritom už skôr kritizoval vládu za to, že roky tolerovala nadmerné hodnoty emisií a nič proti nim nepodnikla.

Americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) vlani v septembri obvinila Volkswagen, že do vozidiel s naftovým motorom inštaloval softvér umožňujúci pri testovaní skrývať vysoko nadlimitné hodnoty toxických oxidov dusíka. Volkswagen potom priznal, že softvér inštaloval po celom svete do zhruba 11 miliónov naftových automobilov.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #automobilky #emisie