Gabriel: Rokovania EÚ a USA o voľnom obchode v podstate skrachovali

Rokovania o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi v podstate skrachovali. Televízii ZDF to v nedeľu povedal nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Sigmar Gabriel.

28.08.2016 22:11
Merkelová, nemecko, Foto: ,
Sigmar Gabriel a Angela Merkelová
debata (43)

Plánovaná dohoda s názvom Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP) by mala odstrániť niektoré zostávajúce prekážky v obchodných vzťahoch medzi EÚ a USA a vytvoriť najväčšiu zónu voľného obchodu na svete. Úrad obchodného splnomocnenca USA sa ku Gabrielovým výrokom zatiaľ nevyjadril, uviedla agentúra AP.

Zástupcovia Európskej komisie o TTIP rokujú s americkou stranou už od roku 2014. „Podľa môjho názoru rozhovory s USA de facto stroskotali, hoci to nikto v skutočnosti nepriznáva,“ vyhlásil vicekancelár. Dodal pritom, že počas 14 kôl rozhovorov so zástupcami EÚ a USA nedohodli na žiadnej z 27 prejednávaných kapitol.

„Ako Európania sa prirodzene nemôžeme podrobiť americkým požiadavkám,“ povedal.

Gabriel však podporil dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Kanadou známu ako CETA, ktorá už bola dohodnutá. V niektorých nemeckých mestách sú na 17. september ohlásené demonštrácie ako proti TTIP, tak proti dohode CETA, uviedla agentúra DPA.

Zástancovia TTIP tvrdí, že táto zmluva obom stranám prinesie okrem iného rýchlejší hospodársky rast. Niektoré krajiny EÚ ale majú proti dohode námietky, bojuje proti nej aj množstvo aktivistov a ďalších skupín – podľa nich aj pre netransparentnosť a možným dopadom na poľnohospodárstvo a životné prostredie.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová však v júli vyhlásila, že dosiahnutie dohody je „úplne v záujme Európy“. Šéfovia rokovacích tímov Európskej únie aj Spojených štátov v polovici júla uviedli, že veria v možnosť dokončenia dohody počas tohto roka. Budúcnosť zmluvy podľa nich neohrozilo ani rozhodnutie Británie opustiť úniu.

Gabriel v nedeľu varoval pred problémami, ktoré by mohol vyvolať zlý postup pri realizácii brexitu, teda odchode Británie z EÚ. „Brexit je zlý, jeho ekonomické dopady ale nebudú tak výrazné, ako sa niektorí obávajú. Je to skôr psychologický problém a veľký problém z politického hľadiska,“ poznamenal vicekancelár. Dodal, že svet sa teraz na Európu pozerá ako na nestabilný kontinent.

Gabriel tiež poukázal na nebezpečenstvo, že Britániu by mohli nasledovať ďalšie krajiny EÚ. „Je potrebné zabezpečiť, aby sme Británii nedovolili ponechať si tie takpovediac pekné veci spojené s Európou a zároveň sa zbaviť záväzkov,“ citovala ho agentúra Reuters.

Merkelová v nedeľu však v televízii ARD varovala pred unáhlenými krokmi po rozhodnutí Británie odísť z EÚ. „Než aby sme vyvíjali nejakú hektickú činnosť, mali by sme si možno najskôr v pokoji povedať, čo musíme robiť do budúcnosti lepšie ako dvadsaťsedmička (zvyšných krajín EÚ),“ vyhlásila kancelárka.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #TTIP