Šéf vyjednávačov EÚ odmietol Gabrielove slová o krachu dohody s USA

Šéf vyjednávacieho tímu Európskej komisie pre obchodné rokovania s USA Ignacio Garcia Bercero v pondelok zľahčil nedeľné tvrdenie nemeckého vicekancelára a ministra hospodárstva Sigmar Gabriela.

29.08.2016 13:13
debata (19)

Gabriel povedal, že rozhovory o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi v podstate skrachovali. Hovorca Európskej komisie v pondelok novinárom povedal, že vyjednávanie naopak vstupujú do zásadnej fázy, keď sú na stole návrhy väčšiny kapitol a keď sa začína rysovať podoba budúcej zmluvy.

Na otázku agentúry AP ohľadom pravdivosti Gabrielovho tvrdenie vyjednávač Bercero povedal: „Nie, nie. Spomeňte si, čo hovoril Mark Twain. "Twain raz poznamenal, že ‚správy o mojej smrti nesmierne preháňali‘“.

Hovorca komisie Margaritis Schinas v pondelok pred novinármi zdôraznil, že komisia, ktorá za EÚ s americkou stranou rokuje, má na dohodnutie takzvaného Transatlantického obchodného a investičného partnerstva (TTIP) mandát od všetkých členských krajín únie.

Komisia podľa neho naďalej predpokladá ukončenie rozhovorov ešte tento rok, aj keď „obchodné vyjednávanie zvyčajne určitý čas trvajú“. Schinas tiež zopakoval predchádzajúce slová šéfa komisie Jeana-Claudea Junckera o tom, že pri dojednaní TTIP nehodlá Európa obetovať svoje štandardy v oblastiach ako je bezpečnosť a ochrana spotrebiteľa, zdravie, ochrana dát či kultúrna diverzita alebo sociálna problematika.

„Podľa môjho názoru rozhovory s USA de facto stroskotali, hoci to nikto v skutočnosti nepriznáva,“ vyhlásil nemecký vicekancelár Gabriel v televízii ZDF k plánovanej TTIP. Dodal, že počas 14 kôl rozhovorov sa EÚ a USA nedohodli na žiadnej z 27 prejednávaných kapitol. „Ako Európania sa prirodzene nemôžeme podrobiť americkým požiadavkám,“ povedal tiež nemecký vicepremiér.

Zatiaľ posledné vyjednávacie kolo sa uskutočnilo v polovici júla v Bruseli. Podľa hovorcu Schinasa eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová a americký vyjednávač Michal Froman v rozhovoroch pokračujú. Členské krajiny EÚ sa s doterajšími výsledkami budú môcť zoznámiť na neformálnom ministerskom zasadnutí venovanej zahraničnému obchodu v Bratislave 22. septembra. Na poslednom summite EÚ sa podľa hovorcu Juncker priamo pýtal lídrov krajín únie, či má komisia vo dojednávaní pokračovať. „Opäť dostal mandát tieto rokovania dokončiť,“ poznamenal Schinas.

TTIP by mala odstrániť niektoré zostávajúce prekážky v obchodných vzťahoch medzi EÚ a USA a vytvoriť najväčšiu zónu voľného obchodu na svete. Úrad obchodného splnomocnenca USA sa ku Gabrielovým výrokom zatiaľ nevyjadril, uviedla agentúra AP.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #TTIP