Grécka ekonomika obnovila štvrťročný rast

Grécka ekonomika v druhom štvrťroku obnovila medzikvartálny rast a stúpla o 0,2 percenta po poklese rovnakým tempom v predchádzajúcom štvrťroku.

29.08.2016 16:33
debata

V medziročnom porovnaní však hrubý domáci produkt (HDP) pokračoval v poklese tempom 0,9 percenta. Vyplýva to z pondelkových revidovaných údajov gréckeho štatistického ú­radu.

Predbežné údaje odhadovali, že grécky HDP medzikvartálne stúpol o 0,3 percenta. U medziročného údaje úrad pôvodne odhadol pokles 0,7 percenta.

Vlani grécka ekonomika klesla o 0,2 percenta a prerušila proces zotavovania z krízy, ktorý začala v roku 2014. Podľa niektorých názorov hospodárske oživenie podkopalo zvolenie krajne ľavicovej vlády premiéra Alexisa Tsiprasa a jej preťahované rokovania s medzinárodnými veriteľmi, ktoré vyvrcholili niekoľkotýždňovým uzavretím gréckych bánk. Atény sa nakoniec dohodli s veriteľmi na treťom záchrannom programe. Podľa ďalších názorov sú príčinou pomalého rastu škrty súvisiace so záchrannými programami.

Grécky premiér Alexis Tsipras, ktorého vláda dlhodobo tvrdí, že na rozdiel od predchádzajúcich kabinetov vyjednala najlepšie možné podmienky s veriteľmi, v nedeľu povedal, že Grécko splnilo svoju časť dohody a teraz je na veriteľoch, aby splnili tú svoju.

„Nielenže si nárokujeme, ale požadujeme a očakávame od dohody, ktorú plníme, konkrétne opatrenia, ktoré urobia (grécky) dlh životaschopným,“ povedal v rozhovore pre server Real News. Podľa Tsiprasa to znamená, že po roku 2018 je potrebné znížiť výšku očakávaných primárnych prebytkov – teda ziskov ekonomiky bez započítania pravidelného splácania dlhov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #HDP