Francúzi chcú zastaviť rokovania o voľnom obchode s USA

Francúzska vláda v septembri požiada Európsku komisiu, aby zastavila rokovania o rozsiahlej dohode o voľnom obchode medzi Európskou úniu a Spojenými štátmi.

30.08.2016 08:50
debata (13)

Vyhlásil to v utorok štátny tajomník francúzskeho ministerstva zahraničného obchodu Matthias Fekl. Vyjednávanie podľa neho už nemá politickú podporu Francúzska.

„Politická podpora Francúzska týmto rokovaniam už neexistuje“ a „Francúzsko požaduje zastavenie týchto rokovaní,“ povedal podľa agentúry AFP rozhlasovej stanici RMC.

Nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Sigmar Gabriel už v nedeľu povedal, že rozhovory o voľnom obchode medzi Európanmi a Američanmi v podstate skrachovali.

Hovorca Európskej komisie Margaritis Schinas ale v pondelok vyhlásil, že vyjednávanie, naopak, vstupujú do zásadnej fázy, keď sú na stole návrhy väčšiny kapitol a keď sa začína rysovať podoba budúcej zmluvy. Zdôraznil tiež, že komisia má na rokovanie takzvaného Transatlantického obchodného a investičného partnerstva (TTIP) mandát od všetkých členských krajín únie a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker na poslednom summite EÚ od lídrov krajín únie znovu dostal mandát tieto rokovania dokončiť.

Biely dom v noci na utorok uviedol, že Washington naďalej mieni dosiahnuť dohodu o voľnom obchode s EÚ do konca tohto roka.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #TTIP