Apple má podľa Bruselu vrátiť Írom 13 miliárd eur daňových úľav

Írsko v minulých rokoch podľa Európskej komisie poskytlo spoločnosti Apple neoprávnené daňové výhody dosahujúce až 13 miliárd eur.

30.08.2016 12:18 , aktualizované: 14:38
debata (3)

Výrobca mobilných telefónov iPhone platil niekoľko rokov výrazne nižšie dane ako iné firmy, uviedla eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová. Európske pravidlá ale poskytovanie daňových výhod vybraným firmám neumožňujú, Írsko tak má podľa Európskej komisie neoprávnenú podporu vymôcť späť aj s úrokmi.

„Rozhodnutie je jasnou správou: Členské štáty nesmú poskytovať nespravodlivé daňové výhody vybraným firmám bez ohľadu na to, či sú európske alebo zahraničné, veľké či malé, súčasťou nejakej skupiny, či nie,“ povedala Vestagerová novinárom.

V dôsledku daňových dohôd v Írsku platila spoločnosť Apple zo svojich európskych ziskov dane vo výške od jedného percenta v roku 2003 do 0,005 percenta v roku 2014, uviedla komisia.

Írska vláda však poprela, že zvýhodňovala firmu Apple. „Írsko trvá na postoji, že v tomto prípade sa celý objem daní zaplatil a neposkytla sa nijaká štátna pomoc,“ konštatuje sa vo vyhlásení Dublinu. „Írsko s daňovými poplatníkmi nevyjednáva,“ tvrdí krajina.

Írsky minister financií Michael Noonan uviedol, že bude od vlády žiadať schválenie odvolania sa na Európskom súdnom dvore voči rozhodnutiu Európskej komisie. „Je dôležité, aby sme vyslali silný odkaz, že Írsko zostáva atraktívnou a stabilnou voľbou pre veľké dlhodobé investície,“ povedal minister. „Apple je v Írsku od 80. rokov 20. storočia a v meste Cork zamestnáva tisíce ľudí,“ dodal šéf írskeho rezortu financií.

Spoločnosť Apple vo svojej reakcii podľa stanice BBC uviedla, že Európska komisia sa snaží prepísať históriu firmy v Európe, ignoruje írske daňové zákony a na hlavu prevracia medzinárodný daňový systém. „Prípad nie je o tom, koľko Apple platí na daniach, ale o tom, ktorá vláda vyberá peniaze. Bude mať zásadný a škodlivý vplyv na investície a tvorbu pracovných miest v Európe,“ uviedla firma.

Európska komisia dohody firmy Apple v Írsku prešetruje od júna 2014. Dospela k záveru, že dve daňové rozhodnutia už od roku 1991 výrazne a neoprávnene znížili dane, ktoré firma v krajine platila.

Suma 13 miliárd eur, ktorú má Apple vrátiť Írsku, pokrýva roky 2003 až 2014 a je sumou rekordnou. Vlani komisia vyzvala Francúzsko, aby elektrárenská spoločnosť EDF v podobnom prípade selektívnej daňovej výnimky vrátila 1,37 miliardy eur.

Daňové rozhodnutia v Írsku určovali spôsob zdanenia zisku dvoch írskych dcérskych spoločností spoločnosti Apple, a to firiem Apple Sales International a Apple Operations Europe. Ten ale nezodpovedal ekonomickej realite. Skoro všetky zisky z predaja, ktoré tieto firmy zaznamenali, boli interne priradené ich „centrálam“ či „ústredím“, existujúcim iba na papieri a „mimo Írska“.

Podľa osobitných ustanovení írskych daňových zákonov, ktoré už v súčasnosti neplatia, preto nepodliehali zisky týchto „ústredí“ zdaneniu v žiadnej krajine. Len malá časť zisku oboch firiem bola priradená ich írskej pobočke a zdanená.

Komisia napríklad uviedla, že v roku 2011 vykázala spoločnosť Apple Sales International zisk vo výške 22 miliárd dolárov, ale na základe daňového rozhodnutia bol v Írsku považovaný za zdaniteľný len zisk vo výške zhruba 50 miliónov eur, zatiaľ čo 15,95 miliardy eur zostalo nezdanených.

Daňové zaobchádzanie v Írsku tak spoločnosti Apple umožňovalo, aby sa vyhla zdaneniu takmer všetkého zisku z predaja svojich produktov v celej Európskej únii, uviedla komisia. Apple sa totiž rozhodol vykazovať celý predaj v Írsku, a nie v krajinách, kde boli dané produkty skutočne predané.

Ak by sa preto iné európske krajiny rozhodli na základe svojich vlastných zákonov žiadať, aby im Apple zaplatil zo ziskov oboch spoločností v rovnakom období vyššie dane, znížila by sa tým suma, ktorú má získať Írsko, poznamenala v utorok Vestagerová.

Postup Európskej komisie voči americkým spoločnostiam pôsobiacim v EÚ vyvolal nedávno ostrú reakciu amerického ministerstva financií. Podľa jeho názoru sa Európska komisia neprimerane zameriava na firmy z USA a vytvára „nadnárodný daňový úrad“. Komisia už rozhodla, že americká spoločnosť Starbucks musí doplatiť desiatky miliónov eur na daniach v Holandsku, okrem toho komisia vyšetruje aj americké spoločnosti Amazon a McDonald's.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #Európska komisia #Apple