Hollande o obchodnej dohode s USA: Nerovnováha je očividná

Francúzsky prezident Francois Hollande označil rokovania o dohode o voľnom obchode medzi Európskou úniou a USA za nevyvážené a nemôžu sa podľa neho dokončiť do záveru funkčného obdobia amerického prezidenta Baracka Obamu.

30.08.2016 14:41
debata (19)

„Tieto diskusie nemôžu do konca tohto roka vyústiť do dohody. Vyjednávania uviazli, pozície sa nerešpektujú, nerovnováha je očividná,“ povedal francúzsky prezident v utorok.

Postoj Hollanda je najnovším úderom navrhovanej zóne voľného obchodu, ktorá by zahŕňala polovicu ekonomiky sveta. Odpor existuje na oboch kontinentoch a rokovania komplikuje plánovaný odchod Veľkej Británie z Európskej únie a nadchádzajúce prezidentské voľby v USA a vo Francúzsku.

Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel v nedeľu povedal, že vyjednávania s USA podľa jeho názoru de facto zlyhali, hoci to nikto naozaj nepripúšťa. Štátny tajomník francúzskeho ministerstva zahraničného obchodu Matthias Fekl Američanov obvinil z toho, že ponúkajú iba „omrvinky“.

V utorok povedal, že Francúzsko na stretnutí ministrov obchodu, ktoré bude na budúci mesiac na Slovensku, požiada Európsku komisiu o zastavenie rokovaní o dohode o transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP). Dodal, že rokovania by sa mohli obnoviť, ak sa zlepšia širšie obchodné vzťahy medzi EÚ a USA.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #USA #TTIP