Štát chystá zrušenie výkazov o podiele domácich potravín v obchodoch

Slovensko zrejme zruší obchodníkom povinnosť pravidelne informovať o podiele tuzemských potravín na ich celkových tržbách z potravinárskeho tovaru.

31.08.2016 13:32
debata (7)

Návrh príslušnej novely zákona v stredu schválila vláda premiéra Roberta Fica. Ustúpila tak výhrade Európskej komisie.

Opatrenie platí na Slovensku od jari 2013 a vzťahuje sa na obchodníkov s ročným obratom z predaja potravín aspoň desať miliónov eur. V súčasnosti musia podnikatelia poskytnúť napríklad údaje o podiele potravín vyrobených na Slovensku na celkovom obrate z predaja všetkých potravín dvakrát ročne ministerstvu poľnohospodárstva a tieto informácie tiež zverejniť pri vstupe do predajní.

Proti spomínaným povinnostiam vlani mala námietky Európska komisia, ktorá upozornila, že ide o prekážku vo voľnom pohybe tovaru. Bratislave zároveň pohrozila žalobou na súd únie. Odborníci tvrdia, že zverejňovanie údajov o podiele potravín domácej výroby na tržbách reťazcov môže zvýhodňovať slovenských výrobcov pred konkurenciou z iných krajín EÚ.

Z údajov za prvý tohtoročný polrok vyplýva, že slovenské potraviny sa na tržbách za potravinárske tovary u väčšiny z viac než štyroch desiatok sledovaných obchodných sietí v krajine pod Tatrami podieľali od približne 43 do 72,6 percenta. Výnimkou bol diskontný reťazec Lidl s podielom iba 15,7 percenta.

Zástupcovia slovenských farmárov a potravinárov dlhodobo tvrdia, že zastúpenie potravín domácej produkcie v obchodných reťazcoch na Slovensku je nízke.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #reťazce