Najväčšiu ekonomiku Afriky zrazila lacná ropa po rokoch do recesie

Nigéria v stredu oficiálne oznámila, že sa prepadla do recesie, prvýkrát od roku 1991. Najväčšiu africkú ekonomiku zrazili dole najmä nízke ceny ropy, ktorá je hlavnou vývoznou položkou a zdrojom príjmov Nigérie.

31.08.2016 21:30
debata (22)

Podľa odborníkov budú problémy pokračovať aj počas zvyšku roka, napísala agentúra AP.

Nigérijský HDP v druhom štvrťroku spadol o viac ako dve percentá. Za predchádzajúceho štvrť roka klesol o 0,36 percent. Recesia je zvyčajne definovaná ako dva štvrťroky hospodárskeho poklesu za sebou.

Nigériu poškodzujú nízke ceny ropy, ale aj útoky na ropné zariadenia, ktoré oproti prvému štvrťroku znížili produkciu tejto suroviny o takmer pol milióna barelov za deň. Nedarí sa ale ani ostatným hospodárskym odvetviam.

Nigéria tiež bojuje s rastúcou infláciou, ktorá v júli dosahovala viac ako 17 percent, čo je maximum za posledných 11 rokov, napísal spravodajský portál BBC.

Problémy spôsobila aj nigérijská vláda, povedal AP londýnsky ekonóm špecializujúci sa na Afriku John Ashbourne. Prezident Muhammadu Buhari je kritizovaný, že dlho trval na fixnom kurze meny. Devízová politika krajiny odrádzala zahraničných investorov, myslí si Ashbourne. Podľa nigérijských štatistík v druhom štvrťroku do krajiny prišlo historicky najmenšie množstvo kapitálu.

Ashbourne sa obáva, že nigérijská ekonomika bude aj po zvyšok tohto roka zaznamenávať pokles.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Nigéria