Estónci chcú pokračovať v rokovaní s USA o obchodnej dohode

Estónsky premiér Taavi Rõivas sa v piatok vyslovil za pokračovanie rozhovorov o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi.

03.09.2016 15:08
debata (8)

Informovala o tom agentúra DPA. Francúzsko v utorok uviedlo, že chce tento mesiac požiadať Európsku komisiu o prerušenie týchto rokovaní.

„Môžeme veľa stratiť, ak sa rozhovory zastavia,“ povedal Rõivas. „Tieto obchodné rokovania sú teraz určite komplikovanejšie ako pred tromi rokmi. Som však presvedčený, že je tu záujem pokračovať a dokončiť ich,“ dodal. Podľa jeho názoru nemožno povedať, že rozhovory už skrachovali.

Rõivas chce budúci týždeň o rokovaniach hovoriť s komisárkou pre obchod Cecil Malmströmovou, ktorá by mala 9. septembra navštíviť Estónsko, napísala agentúra DPA.

Plánovaná dohoda s názvom Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP) by mala odstrániť niektoré zostávajúce prekážky v obchodných vzťahoch medzi EÚ a USA a vytvoriť najväčšiu zónu voľného obchodu na svete.

Debatu o osude rozhovorov rozvírilo nedeľné vyhlásenie nemeckého vicekancelára a ministra hospodárstva Sigmar Gabriela, podľa ktorého rokovania o dohode v podstate skrachovali, len si to nikto nechce priznať. Hovorca kancelárky Angely Merkelovej ale v pondelok vicekancelárove slová odmietol a podporil pokračovanie rozhovorov.

Štátny tajomník pre zahraničný obchod na francúzskom ministerstve zahraničia Matthias Fekl však v utorok vyhlásil, že rokovanie je nevyvážené v prospech americkej strany.

„Američania nedávajú nič, alebo len omrvinky (…), takto by sa medzi spojencami vyjednávať nemalo,“ uviedol. „Tieto rokovania je potrebné jasne a definitívne zastaviť, aby sa začalo znova a na dobrých základoch,“ dodal. Tento postoj potom podporil aj rakúsky vicekancelár a minister hospodárstva Reinhold Mitterlehner.

Zástancovia TTIP tvrdí, že dohoda obom stranám prinesie zrýchlenie hospodárskeho rastu. Podľa odporcov by však deregulácia obchodu mala negatívne dopady napríklad na pravidlá EÚ v oblasti bezpečnosti potravín či ochrany životného prostredia, panujú aj obavy zo zhoršenia pracovných podmienok.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #TTIP