Dotácie na zelené energie vynechávajú vietor

Aktuálne tretie kolo dotácií na malé obnoviteľné zdroje (OZE) vyvolalo diskusiu ohľadne podpory pre malé veterné elektrárne. Kým opoziční poslanci prišli s návrhom podporiť aj energiu získanú z vetra, štát zatiaľ s dotáciami na veterné turbíny nepočíta.

06.09.2016 16:00
turbíny, veterná energia Foto:
Štát zatiaľ s dotáciami na veterné turbíny pre domácnosti nepočíta.
debata (3)

Dôvodom je slabá ponuka, ale aj nízky záujem zo strany domácností. Podľa analytikov by mal na toto zariadenie prispieť Brusel.

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) plánuje dnes už po tretíkrát prispieť domácnostiam na kúpu vlastného OZE s výkonom do 10 kW. Získať príspevok vo výške 30 až 50 percent z celkových nákladov môžu žiadatelia na inštaláciu fotovoltických panelov, slnečných kolektorov, kúpu kotla na biomasu či tepelného čerpadla. Predmetom podpory sú aj mikroveterné turbíny, ktoré však držia v ruke čierneho Petra. „Ponuka týchto zariadení je nevyrovnaná. Na jednej strane je k dispozícii veľa druhov lacných zariadení, pri ktorých nie je možné preukázať splnenie deklarovaných parametrov. Na druhej strane sú zariadenia výrobcov s overenými parametrami, ale za podstatne vyššie ceny. Zatiaľ evidujeme len jednu veternú turbínu, ktorá splnila technické podmienky,“ uviedol Stanislav Jurikovič, vedúci oddelenia komunikácie zo SIEA.

V rámci programu na podporu malých OZE nie je zatiaľ možné získať podporu na inštaláciu veternej turbíny. Podľa prieskumu, ktorý si dala vypracovať SIEA, využívanie vetra na výrobu elektriny Slovákov veľmi neláka. Štát však do budúcnosti nevylučuje možnosť podpory veterných turbín pre domácnosti. „MH¤SR v uplynulom období nezaregistrovalo záujem o využívanie malých veterných turbín v domácnostiach s výkonom niekoľko kW. Podotýkame, že ich využívanie v domácnostiach nie je zatiaľ bežné ani v ostatných krajinách EÚ. Ak na základe záujmu verejnosti bude dopyt po využívaní malých veterných elektrární, MH¤SR je pripravené sa touto otázkou zaoberať,“ vyjadril sa Maroš Stano, hovorca ministerstva hospodárstva.

Reálnemu využívaniu veterných turbín bráni najmä legislatíva. Veterný zdroj môže totiž inštalovať len odborník, ktorý získal certifikát od ministerstva hospodárstva. Okrem toho podlieha inštalácia turbíny stavebnému konaniu. "V teoretickej rovine by aj kúpa malých veterných elektrární domácnosťami mohla byť podporená z európskych peňazí, rovnako ako solárne systémy či fotovoltika.

Avšak prakticky to možné nie je, keďže súčasná legislatíva neumožňuje vydanie potrebného osvedčenia pre inštalatérov. Práve opozičný návrh by mal túto skutočnosť napraviť a umožniť ich inštaláciu. Až prax však ukáže, aký bude reálny záujem domácností o malé veterné elektrárne a rovnako ich vplyv na susedov kvôli potenciálnej hlučnosti," skonštatoval Jozef Badida, analytik portálu Energieprevas.sk.

Šéfredaktorka portálu Energia.sk Lenka Ferenčáková nevidí dôvod, prečo by mali byť veterné turbíny súčasným spôsobom legislatívne či politicky diskriminované. Národný akčný plán pre energiu z OZE z roku 2010 ráta s tým, že podiel vyrobenej elektriny z vetra sa bude zvyšovať. „MH¤SR v ňom už pre rok 2012 odhadlo inštalovaný výkon pri veternej energii vo výške 150 MW a hrubú ročnú výrobu na úrovni 240 GWh, pre rok 2020 sa výkon veterných elektrární odhadol vo výške 350 MW a ročná výroba na úrovni 560 GWh,“ dodala Ferenčáková.

Program Zelená domácnostiam na podporu malých OZE odštartoval vlani na jeseň. O podporu sa môžu domácnosti uchádzať prostredníctvom poukážok na stránke zelenadomacnos­tiam.sk. Výška štátnej dávky sa odvíja od výkonu zariadenia a maximálnej výšky podpory stanovenej zvlášť pre každé zariadenie. V prvej fáze pilotného projektu je k dispozícii 45 miliónov eur, z ktorých sa má nainštalovať až 14-tisíc zariadení. V aktuálnom treťom kole sú k dispozícii 4 milióny eur a o podporu sa môžu uchádzať len domácnosti v mimobratislav­ských krajoch. Na inštaláciu a podanie žiadosti o uhradenie majú domácnosti tri mesiace.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #opozícia #obnoviteľné zdroje #veterná energia #OZE