Návrh EK: Roaming bude na 90 dní zadarmo

Európska komisia chce nájsť prostriedky na kompenzáciu strát z budúceho odstránenia roamingových poplatkov v zahraničí. Jej plánom je ústupok voči mobilným operátorom.

06.09.2016 11:28 , aktualizované: 17:15
mobilný telefón, smartfón, telefonovanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Španielsky denník El País prišiel s informáciou, že podľa návrhu Európskej komisie (EK) budú môcť používatelia telefonovať a surfovať na internete zadarmo 90 dní v roku. Tento návrh (EK) prediskutuje s Orgánom európskych regulátorov pre elektronické komunikácie (Berec) a jednotlivými členskými štátmi.

Toto opatrenie sa nebude týkať tých ľudí, ktorí každodenne prekračujú hranice kvôli dochádzaniu do práce. Po prekročení 90-dňového limitu by si mobilní operátori účtovali maximálne štyri centy za minútu, jeden cent za SMS správu a 0,85 centa za megabajt dát.

Štáty EÚ a Európsky parlament prijali v uplynulom roku ďalekosiahly návrh týkajúci sa odstránenia poplatkov za roaming, ktorý sa stane platným počas leta budúceho roka. 90-dňový limit je ústupkom voči mobilným operátorom. S týmto obmedzením poplatkov Európska komisia chce zamedziť tomu, aby zákazníci podpísali zmluvu s lacnejším zahraničným operátorom.

Ochrancovia spotrebiteľov kritizujú plánovanú reguláciu. Podľa nich by toto nariadenie bolo v kontraste so sľúbeným ukončením poplatkov za roaming a zabraňuje vzniku spoločného trhu v telekomuniká­ciách. Okrem toho tým utrpí konkurencia.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #roaming