Firmy vracajú do škôl roky fungujúcu prax

Ešte za čias socializmu stála v blízkosti každej veľkej fabriky učňovka. V nej žiaci počas štúdia získavali praktické vedomosti v obrábaní kovov, vo výrobe topánok či v obsluhe strojov. Prax priamo vo firmách zabezpečovala žiakom isté uplatnenie v odbore hneď po skončení štúdia.

08.09.2016 14:00
dualna akademia, dualne vzdelavanie, volkswagen Foto: ,
Na vzdelávanie každého žiaka dostane bratislavská Duálna akadémia od firiem mesačne príspevok 400 eur.
debata (72)

Dnes, v časoch, keď je Slovensko vo svete brané ako automobilová veľmoc, sú takmer dvaja z troch nezamestnaných absolventmi stredných odborných škôl. Vytrácajúcu sa prax sa do slovenských škôl s podporou štátu snažia vrátiť najúspešnejšie slovenské podniky.

Aktuálne začala svoju činnosť súkromná Duálna akadémia vedľa najväčšej domácej fabriky bratislavského Volkswagenu. „Nastupujúci žiaci sú budúcnosťou slovenského automobilového priemyslu,“ povedal Eric Reuting, člen predstavenstva pre personálnu oblasť vo Volkswagene Slovakia. Približne 100 nových žiakov získa vzdelanie v odboroch mechanik nastavovač, mechanik mechatronik, mechanik elektrotechnik, mechanik strojov a zariadení. Spolu s Volkswagenom budú ich štúdium financovať aj spoločnosti Matador a Siemens. Súkromná stredná škola úspešných domácich firiem vznikla zmenou zriaďovateľa Strednej odbornej školy automobilovej J. Jonáša v Bratislave. Aktuálne sa v nej učí 324 žiakov a rekvalifikačné kurzy navštevuje 118 ľudí.

„Keď sa naplno rozbehneme, mali by sme prostredníctvom nej byť schopní plne pokryť naše požiadavky na odborných zamestnancov,“ dodal Reuting. Najväčšia domáca automobilka pritom dnes zápasí s nedostatkom ľudí. Koncom tohto roka sa má v Bratislave rozbehnúť kompletná výroba Porsche Cayenne. Doteraz sa v hlavnom meste Slovenska vyrábali len karosérie a kompletovanie vozidla prebiehalo v nemeckom Lipsku. Ďalej v priebehu budúceho roka sa počíta s nábehom výroby nového modelu Touaregu a Audi Q8. Automobilový závod aktuálne hľadá okolo 600 ľudí a podľa odborov sa celkový počet zamestnancov po skončení náborov vyšplhá až na 12-tisíc. Viac zamestnancov nemá na Slovensku žiadny iný súkromný podnik.

Pre nedostatok kvalifikovaných ľudí Volkswagen pri nábore nováčikov siahol na bonusy, aké k dispozícii nemajú ani dlhoroční zamestnanci podniku. Konkrétne ide o polročnú bezplatnú dopravu a finančný bonus vo výške 500 eur. Odborom sa diskriminácia kmeňových zamestnancov nepáči a na 13. septembra 2016 pripravujú protestné zhromaždenie v čase od 13.00 do 15.00. Medzi nespokojnými kmeňovými zamestnancami padajú aj tvrdšie slová o vyhlásení štrajku pre z ich pohľadu prílišné preferovanie nových zamestnancov.

V Bratislavskom kraji je aktuálna nezamestnanosť 5,04 percenta. Firmy sú preto pri najímaní nových zamestnancov nútené siahnuť po štedrejších odmenách a narážajú na odpor existujúcich zamestnancov. Podniky dokonca aj samotných študentov prostredníctvom štipendií motivujú k štúdiu technických odborov. „Na každého jedného žiaka od firiem mesačne dostaneme 400 eur. Zároveň firmy vyplatia priamo žiakom prospechové štipendium na základe ich prospechu a dochádzky,“ uviedla Jana Široká, predsedníčka združenia Duálna akadémia. Volkswagen, Siemens a Matador do vybudovania Duálnej akadémie investujú deväť miliónov eur. Obrovské množstvo peňazí pôjde napríklad na špičkové vybavenie umožňujúce ovládanie tých najzložitejších strojov.

Štát oficiálne s podporou firiem naštartoval duálne vzdelávanie v roku 2015. Stredné školy ani učilišťa totiž bez podpory podnikateľov nemajú dostatok peňazí na zabezpečenie praktickej výučby. Výsledkom je odborné vzdelanie s minimálnym uplatnením na domácom trhu práce. „Až šesťdesiat percent súčasných nezamestnaných ma stredné odborné vzdelanie. Toto prekvapivé číslo vychádza z našej najnovšej analýzy a ukazuje, že na príliš veľa školách dnes študentom nedávajú vedomosti potrebné na uplatnenie v praxi,“ povedal štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš (Smer). Štát preto plánuje ešte koncom roka predstaviť nové rekvalifikačné kurzy umožňujúce uplatnenie nezamestnaných.

Aj v tomto riešení patrí medzi priekopníkov slovenský Volkswagen. Ten už v roku 2013 spustil na vlastné náklady dvojročné rekvalifikačné kurzy. V nich až 80 percent výučby je venovaných získaniu praktických zručností a len 20 percent teórii. Úspešní absolventi rekvalifikačných kurzov aj Duálnej akadémie majú po skončení vzdelávania isté miesto vo Volkswagene, v Matadore alebo Siemense. Bratislavská automobilka dlhé roky patrí medzi najlepšie platiace firmy na Slovensku. Priemerné hrubé platy vo Volskwagene Slovakia sú bez započítania manažmentu na úrovni 1¤795 eur. Navyše úspešní absolventi získajú okrem výučného listu a maturitného vysvedčenia aj medzinárodný certifikát nemeckej Asociácie obchodných a priemyselný komôr, ktorý umožňuje bezproblémové zamestnanie sa v Nemecku aj Rakúsku.

Prečo ste sa rozhodli pre novú bratislavskú strednú školu – Duálnu akadémiu?

dualna akademia, dualne vzdelavanie, volkswagen

Jakub Leskovský, Moravský Svätý Ján
Najviac ma presvedčila zabezpečená budúcnosť v podobe istého pracovného miesta po skončení školy. Na rozdiel od mnohých mojich rovesníkov mi nehrozí, že po skončení školy nastúpim na úrad práce alebo získam slabo platené miesto.

dualna akademia, dualne vzdelavanie, volkswagen

Adrián Bača, Bratislava
Toto je veľmi dobrá škola, možno jedna z najlepších na Slovensku. Tiež ma zlákala možnosť získania štipendia. Vyučovanie prebieha v zrekonštruovaných priestoroch a budeme mať možnosť učiť sa pracovať na najmodernejších strojoch

dualna akademia, dualne vzdelavanie, volkswagen

Filip Gajarský, Malacky
Volkswagen je dobrá firma vyrábajúca kvalitné automobily. Tak som si povedal, že aj ja by som chcel vyrábať také vozidlá, prihlásil som sa, zobrali ma a som tu. Tiež si uvedomujem, že budem mať isté miesto v prosperujúcej spoločnosti.

dualna akademia, dualne vzdelavanie, volkswagen

Vladimír Harajda, Poprad
Ja už mám elektrotechnickú strednú školu a všade chceli prax. Preto som VW vďačný, že ma vzal aj bez praxe a dal mi možnosť získania ďalších vedomostí aj praxe. Som rád, že po skončení vzdelávania mám istú prácu a slušný plat.

dualna akademia, dualne vzdelavanie, volkswagen

Denis Majorský, Košice
Pracoval som vo VW ako technik údržby. Motivuje ma možnosť získania perspektívnejšieho miesta. Odbor elektrotechnik je zameraný na automatizáciu a robotiku. Roboty sú budúcnosťou. Vždy som ich chcel vedieť programovať.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #strojárstvo #prax #duálne vzdelávanie #učňovská škola