VW odmieta, že by emisným škandálom porušil pravidlá EÚ

Nemecká automobilka Volkswagen odmieta, že by v súvislosti so svojím emisným škandálom porušila pravidlá EÚ na ochranu spotrebiteľa.

09.09.2016 08:10
debata (3)

Nevidí preto potrebu kompenzovať dotknutých vlastníkov áut. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na list, ktorý Volkswagen zaslal eurokomisárke pre spravodlivosť a ochranu spotrebiteľa Viere Jourovej.

Jourová už v pondelok uviedla, že Európska komisia posudzuje, či Volkswagen porušil smernice EÚ týkajúce sa spotrebiteľov. Tiež niekoľko ďalších predstaviteľov vyzvalo nemeckú automobilku, aby vytvorila systém kompenzácií pre postihnutých vodičov v EÚ podobný tomu, na akom sa dohodla s úradmi v USA.

V liste zaslanom Jourovej datovanom 7. septembra Volkswagen uviedol, že existuje technické riešenie, ktoré je už k dispozícii pre viac ako 50 percent postihnutých vozidiel v 28 členských krajinách EÚ. „Preto sme presvedčení, že nie sú potrebné ďalšie kompenzácie,“ uvádza sa v liste podpísanom riaditeľom automobilky pre verejné záležitosti Thomasom Stegom.

Volkswagen tiež neverí, že porušil dve smernice označené Jourovou, a to o predaji spotrebiteľom a zárukách a o nekalých obchodných praktikách. Dodal tiež, že technické úpravy sú vykonávané úplne na náklady automobilky.

Jourová sa vo štvrtok v Bruseli zišla so zástupcami 31 spotrebiteľských organizácií z celej EÚ. Podľa hovorcu komisie Christiana Wiganda bol cieľom začiatok práce na lepšej ochrane spotrebiteľov v kontexte kauzy automobilky Volkswagen, ktorá manipulovala s emisiami vo svojich dieselových autách.

Komisia dopredu avizovanú schôdzku zorganizovala ako súčasť svojej snahy o to, aby sa s európskymi spotrebiteľmi v tejto veci spravodlivo zaobchádzalo. Únijnej exekutíve pomohlo rokovanie získať údaje potrebné k riadnemu presadzovaniu európskych pravidiel, organizácie si zase vymenili informácie o najefektívnejších cestách pri riešení kauzy, uviedol hovorca.

Wigand pripomenul, že Jourová hodlá otázku ochrany európskych spotrebiteľov otvoriť tiež na rokovaniach so zástupcami Volkswagenu aj úradov jednotlivých krajín EÚ, ktoré sa vecou zaoberajú.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie