Nákladná kompa spojila Slovensko s Maďarskom

Nákladnú kompu na Dunaji medzi Štúrovom a Ostrihomom po úspešnom ukončení skúšobnej prevádzky v piatok odovzdali do trvalého užívania.

09.09.2016 16:48
debata (3)

Vybudovanie kompy podľa ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja umožnilo prepojenie ciest prvej triedy č. 63 na Slovensku a č. 11 v Maďarsku a otvorilo nové možnosti pre regionálnych prepravcov a podnikateľov v cestnej nákladnej doprave.

Minister dopravy Árpád Érsek zaželal užívateľom kompy, aby túto ekologickú dopravu v priebehu roku mohli využívať čo najdlhšie. "Toto nové dopravné spojenie priláka do tohto regiónu ďalších podnikateľov a prispeje k vytvoreniu nových pracovných príležitosti. Do blízkej budúcnosti v tomto regióne počítame aj s výstavbou nového cestného mosta medzi Komárnom a Komáromom, čím sa zlepší dopravná infraštruktúra v tejto lokalite,“ povedal Érsek.

Nákladná kompa cez Dunaj podľa rezortu dopravy výrazne zlepšuje napojenie ostrihomského priemyselného parku na cestnú sieť Slovenska, ale aj na priemyselnú časť a železničnú prekládkovú stanicu v Štúrove. Otvorenie kompy výrazne uľahčí situáciu pre nákladnú dopravu. Zatiaľ čo sa osobná doprava občanov medzi Štúrovom a Ostrihomom podstatne zlepšila už po obnovení Mosta Márie Valérie v roku 2001, nákladné autá pri ceste do Maďarska museli pre hmotnostné obmedzenie do 3,5 tony na tomto moste absolvovať časovo zdĺhavú a finančne náročnú obchádzku cez Medveďov alebo Šahy.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Slovensko #kompa