Európskych ministrov nadchli Topoľčianky

Robíme čo môžeme, povedal na margo riešenia globálnej mliečnej krízy pri prvej návšteve Slovenska európsky komisár pre poľnohospodárstvo a rybolov Phil Hogan. V Topoľčiankach, kde ho spolu s ostatnými ministrami poľnohospodárstva členských krajín EÚ privítala slovenská ministerka Gabriela Matečná, sa otvorila ešte jedna celoeurópsky pálčivá téma: postavenie poľnohospodárov v potravinovom reťazci a ich podiel na marži z predaja potravín.

14.09.2016 07:00
debata (13)
Európsky komisár pre poľnohospodárstvo a... Foto: Jozef Sedlák, Pravda
Phil Hogan, Topoľčianky Európsky komisár pre poľnohospodárstvo a rybolov Phil Hogan sa nechal prehovoriť a zahral v Topoľčiankach na fujare. Ministrov zaujal aj národný žrebčín

Hogan, ktorý stihol na nádvorí topoľčianskeho zámku zapózovať s fujarou a dokonca z nej vyčaril niekoľko čistých tónov, povedal, že Európska komisia už poldruha roka intenzívne rieši enormný pokles cien mlieka. Do trhu s mliekom napumpovala za toto obdobie jeden a pol miliardy eur. Podľa Hogana si Brusel napokon s krízou poradí.

Slovensko v rámci predsedníctva nastolilo problém podielu farmárov na zisku z predaja poľnohospodárskych a potravinárskych produktov. To, že táto téma hýbe naprieč celou úniou, podčiarkla ministerka Matečná faktom, že ju pri prerokúvaní v Európskom parlamente podporilo 90 percent europoslancov.

Eurokomisár Hogan dal pripraviť teraz správu, ktorá analyzuje obchodné postavenie farmárov v potravinovom reťazci. Aký bude jej výstup? Hogan na túto otázku odpovedal slovami, že obchod musí byť spravodlivý pre všetkých účastníkov reťazca. A v súvislosti s brexitom a podielom Veľkej Británie na príspevkoch do pokladnice EÚ komisár Hogan zase uviedol, že Brusel sa bude musieť pozrieť na iné zdroje financovania.

Topoľčianky predstavili európskym ministrom slovenské poľnohopodárstvo z mimoriadne atraktívnej stránky. Návšteva je pre región veľkou európskou reklamou. Národný žrebčín je jednou z pokladníc európskeho genofondu troch mimoriadne vzácnych plemien koní – lipicanov, ktorých sa chová na svete len päťtisíc, je tu tiež zriedkavé plemeno Shagya araba a hucul. Tento nenáročný koník sa pričinil o úspešný priebeh Dukelskej operácie – tam, kde zlyhávali tanky, sa uplatnili tieto húževnaté kone.

Topoľčianski chovatelia koní predviedli ministrom niekoľko bravúrnych kúskov z Vyššej jazdeckej španielskej školy. Od štvorylky počnúc po ukážku majstrovskej drezúry.

Topoľčianky sú aj sídlom vinárstva, ktoré v posledných rokoch dobýva a víťazí na prestížnych medzinárodných súťažiach. Tunajšie chateau prekvapilo nielen jednou z najväčších drevených sudových pivníc, ale predovšetkým kvalitou vín. Viedeň, Paríž, Madrid – zo svetových prehliadok vín v týchto mestách pochádzajú zlaté trofeje topoľčianskych vinárov.

V pondelok očaril najmä Cabernet Sauvignon rosé, ktorý exceloval v konkurencii francúzskych vín, ale napríklad aj západnej Európe menej známy Rizling vlašský. Krásnou bodkou za degustáciou vo vinohrade bola ochutnávka slamovej Frankovky modrej. Na kroch dozrievali zamatovo modré bobule v lúčoch nezvykle horúceho septembrového slnka a v pohároch sa jagalo víno, ktoré sa narodilo práve v tomto vinohrade. Takúto degustáciu nezažijú každý deň ani ministri poľnohospodárstva členských krajín Európskej únie. Ministrov Topoľčianky doslova nadchli.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba