Jediným kandidátom na čelo Svetovej banky je jej dnešný šéf

Jediným kandidátom na funkciu prezidenta Svetovej banky (SB) je jej súčasný šéf Jim Yong Kim.

15.09.2016 07:03
debata

Oznámila to vo štvrtok Svetová banka. V stredu sa skončil proces nominácie kandidátov a žiadny iný kandidát sa neobjavil. To Kimovi prakticky zaručuje znovuzvolenie na ďalšie päťročné obdobie, napísala agentúra Reuters.

SB dodala, že s Kimom sa teraz stretnú výkonní riaditelia SB. Proces výberu riaditeľa by mal byť dokončený do výročného zasadnutia Medzinárodného menového fondu a SB, ktoré sa uskutoční na začiatku októbra.

Kim je považovaný za popredného odborníka na verejné zdravie, v minulosti ale tiež napríklad riadil súkromnú vzdelávaciu inštitúciu Dartmouth College. Terajší päťročný mandát sa Kimovi skončí 30. júna budúceho roka.

Od založenia SB v roku 1945 je na čele inštitúcie vždy občan Spojených štátov. Naopak, v čele Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorý je sesterskou organizáciou SB, je zástupca Európy. Túto tradíciu ale v roku 2011, keď sa vyberal nový šéf MMF, napadli niektoré rozvíjajúce sa krajiny. Tie podporili mexického bankára Agustína Carstensa, miesto ale nakoniec získala Francúzska Christine Lagardeová. Začiatkom tohto roku bola vymenovaná aj na druhé funkčné obdobie na čele MMF.

Dve funkčné obdobia na čele SB naposledy odslúžil James Wolfensohn, a to v rokoch 1995 až 2005.

debata chyba
Viac na túto tému: #Svetová banka