Agentúra S&P zlepšila výhľad ratingu Ruska na stabilný

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's v piatok zlepšila výhľad úverového ratingu Ruska z negatívneho na stabilný.

17.09.2016 12:54
debata (73)

To znamená, že v dohľadnej dobe už nečaká jeho zhoršenie. Samotnú známku, ktorá hodnotí schopnosť krajiny splácať záväzky, agentúra ponechala na BB+, teda na najvyššej priečke takzvanej špekulatívnej kategórie.

Standard & Poor's očakáva, že ruská ekonomika sa v rokoch 2017–2019 vráti k rastu, ktorý bude v priemere predstavovať 1,6 percenta ročne. Tento rok ešte agentúra odhaduje pokles hrubého domáceho produktu (HDP) v rozsahu jedného percenta.

Agentúra konštatovala, že vonkajšie riziká pre ruskú ekonomiku v poslednej dobe do značnej miery ustúpili. Ekonomika sa naďalej adaptuje na situáciu nižších cien ropy a západných sankcií a S&P založila svoj krok na predpoklade, že táto adaptácia bude zdarne pokračovať.

S&P znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Ruska do špekulatívneho pásma vlani v januári. Strata investičného ratingu znamenala, že mnohé finančné inštitúcie nemohli investovať do ruských aktív.

Ruská ekonomika posledné dva roky zápasí s negatívnymi dôsledkami prudkého poklesu cien ropy. Hospodársky rast navyše podkopali sankcie, ktoré na Moskvu uvalili západné krajiny kvôli postupu Moskvy v ukrajinskej krí­ze.

Úverový rating je základným vodidlom pre investorov. Zlepšenie ratingu môže dlžníkovi znížiť náklady na nové úvery.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Rusko #S&P