Holanďanom sa míňajú rezervy zemného plynu

Holandsku, ktoré je najväčším producentom plynu v Európskej únii, sa míňajú rezervy zemného plynu.

19.09.2016 07:26
debata (29)

Podľa posledných údajov štatistického úradu CBS už krajina využila takmer 80 percent všetkých zásob plynu. Ťažba v porovnaní s predchádzajúcimi dvoma rokmi klesla o 38 percent a mala by sa naďalej znižovať, pretože vláda obmedzila ťažbu kvôli zemetrasením v provincii Groningen, kde sa nachádzajú najväčšie zásoby plynu v EÚ. Uviedla to na svojich internetových stránkach agentúra Bloomberg.

Krajine s približne 17 miliónmi obyvateľov sa nedarí zabrániť otrasom spojeným s ťažbou plynu, ktorú má na starosti spoločný podnik firiem Exxon Mobil a Royal Dutch Shell. Otrasy poškodili tisíce domov.

Obmedzenie ťažby a pokles veľkoobchodných cien plynu výrazne zasiahli vládny rozpočet. Plyn sa vlani podľa CBS podieľal na príjmoch rozpočtu tromi percentami. Pred dvomi rokmi to bolo deväť percent.

Pokles ťažby v Groningene má tiež širší dopad na celý európsky trh s plynom, ktorý bude v dodávkach viac závislý na iných krajinách. Podľa údajov BP európske a eurázijske krajiny vlani spotrebovali jeden bilión metrov kubických plynu. Podľa analytikov sa v posledných desiatich rokoch darilo v Európe udržať dovoz na zhruba stále rovnakej úrovni vďaka nižšej spotrebe. Teraz však nebude možné pokles ťažby v Holandsku vyrovnať nižšou spotrebou, čo znamená, že bude potrebné doviezť viac plynu z Ruska alebo doviezť viac skvapalneného zemného plynu.

Holandsko od objavenia rezerv v Groningene v roku 1959 vyťažilo celkovo 3,85 bilióna metrov kubických plynu, čo je viac ako celosvetová produkcia plynu v minulom roku. Rezervy krajina teraz sú vo výške 940 miliárd metrov kubických. Vlani sa ťažba krajiny znížila na 52 miliárd metrov kubických, čo bolo najmenej od začiatku 70. rokov minulého storočia. V roku 2013 ťažba predstavovala 84 miliárd metrov kubických. Štátne príjmy z plynu vlani klesli na 5,3 miliardy eur z 15,4 miliardy v roku 2013, uviedol CBS.

Holandský parlament pred niekoľkými dňami schválil ďalšie obmedzenie ťažby v Groningene na 24 miliárd metrov kubických ročne z doterajších 27 miliárd. Groningen sa na zostávajúcich rezervách plynu v krajine podieľa takmer tromi štvrtinami. Ťažba plynu v krajine tak zrejme aj naďalej bude klesať, napriek miernemu rastu ťažby zo zostávajúcich polí, z nich väčšina je v Severnom mori, uviedol CBS.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Holandsko