Dieselgate: Investori žiadajú od VW osem miliárd eur

Investori, ktorí na súde v nemeckom Braunschweigu zažalovali automobilku Volkswagen o odškodné za škandál s meraním emisií, požadujú celkovo 8,2 miliardy eur. Oznámil to v stredu súd, do ktorého obvodu spadá sídlo Volkswagenu vo Wolfsburgu.

21.09.2016 12:15
debata (7)

Súd v Braunschweigu dostal na Volkswagen približne 1400 žalôb. Z toho približne 750 ich dorazilo v pondelok, čo bol prvý oficiálny deň po ročnom výročí vypuknutia škandálu. Investori sa obávali, že tento deň by mohol byť konečným termínom pre podanie žalôb, uviedla agentúra Reuters.

Volkswagen vlani v septembri priznal, že po celom svete nainštaloval do zhruba 11 miliónov naftových automobilov softvér, ktorý umožňuje manipulovať s meraním emisií.

Škandál viedol k prudkému poklesu ceny akcií Volkswagenu, čo prinieslo investorom značné straty. Investori teraz tvrdia, že ich vedenie Volkswagenu o podvodoch okolo merania emisií včas neinformovalo. Volkswagen ale takéto obvinenia odmieta.

Analytik Frank Schwope z NordLB v lete odhadol, že škandál bude stáť automobilku 25 miliárd až 35 miliárd eur. Volkswagen už v júni pristúpil na to, že v USA za urovnanie vládnych a spotrebiteľských žalôb súvisiacich so škandálom zaplatí až 15,3 miliardy dolárov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie