Ruská ťažba je rekordná, otvárajú nové ropné pole

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu oficiálne otvoril ťažbu na novom ropnom poli na polostrove Jamal.

22.09.2016 00:00
debata (124)

Ťažba z poľa, ktoré prevádzkujú firmy Rosnefť a Gazprom Nefť, by mala v tomto roku byť zhruba 12 000 barelov denne. Zvýšenie ťažby prichádza deň potom, čo Rusko zaznamenalo rekordnú ťažbu a Moskva sa pripravuje na rokovania o opatreniach, ktoré by zvýšili ceny ropy, napísala agentúra Reuters.

Rusko sa má počas budúceho týždňa stretnúť s členmi ropného kartelu OPEC a ďalšími nečlenskými krajinami kvôli rokovaniu o dohode, ktorá by stabilizovala ropný trh. Už dlhšiu dobu sa hovorí o zmrazení ťažby, ktoré by zmiernilo nadbytok ropy na trhu. Ten v posledných dvoch rokoch spôsobil kolaps cien ropy.

Členovia OPEC Saudská Arábia, Irak a Irán v tomto roku napriek nízkym cenám ropy zvyšujú ťažbu na rekordné maximá. Snažia sa tak získať vyšší podiel na trhu.

Námestník ruského ministra pre energetiku Kirill Molodcov v stredu povedal agentúre Interfax, že ťažba ropy v krajine sa v utorok dostala na nový rekord 11,75 milióna barelov za deň. Analytici sa však domnievajú, že išlo skôr o jednorazový rast, ktorý nebude trvalý. Rusko je najväčším svetovým producentom ropy.

Rusko plánuje v tomto roku spustiť ťažbu ešte na dvoch ropných poliach. Jedno z nich má prevádzkovať firma Rosnefť a druhé firma Lukoil.

Ťažba ropy v Rusku má podľa zdrojov v tomto roku dosiahnuť 547 miliónov ton, teda 10,95 milióna barelov denne. Zvýši sa tak z minuloročných rekordných 534 miliónov ton, teda 10,72 milióna barelov denne.

124 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko