Britské automobilky brexit zatiaľ necítia, vyrábajú vo veľkom

Výroba áut v Británii sa v auguste medziročne zvýšila o 9,1 percenta na 109 004, čo bol najvyšší údaj pre tento mesiac za 14 rokov.

22.09.2016 09:37
debata (7)

Vyplýva to z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil britský zväz výrobcov a predajcov áut SMMT. Zhruba 75 percent áut vyrobených v Británii sa predá v zahraničí.

Šéf SMMT Mike Hawes uviedol, že údaje o výrobe sú dobrou správou pre automobilový trh aj pre britskú ekonomiku. Ďalší rast však bude závisieť na tom, ako bude Británia obchodne konkurencieschopná po svojom rozhodnutí opustiť Európsku úniu.

Automobilový sektor zatiaľ rozhodnutie Británie o odchode z EÚ neovplyvnilo. Investičné rozhodnutia v sektore sa totiž uskutočňujú obvykle niekoľko rokov predtým, než sa spustí výroba. To znamená, že dopady odchodu z EÚ by mali pocítiť najskôr na konci desaťročia, napísala agentúra Reuters.

„Budúci úspech závisí na ďalšom investovaní do tovární a produktov a to zase závisí od toho, či si Británia udrží medzinárodne konkurencieschopné podnikateľské a obchodné podmienky,“ dodal Hawes.

Za osem mesiacov bolo v Británii vyrobených 1,7 milióna vozidiel. To bolo o 11,1 percenta viac ako v rovnakom období vlani.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit