Luxusný Dubaj - návnada aj na Slovákov

Bez stravy a ďaleko od mora, ale v luxusnom Dubaji. Blízky východ chce na vlastnej koži pocítiť čoraz viac Slovákov. Destináciu spájanú skôr s prepychom sa cestovky snažia priblížiť aj bežným klientom. Ak chcú však dovolenkári hotel priamo na pláži, musia si priplatiť.

24.09.2016 13:00
dubaj, cestovanie, more, mrakodrapy, pláž Foto:
Dubaj láka na prepych. Prekážkou na dovolenke však môže byť každodenné zdĺhavé dochádzanie k moru autobusom.
debata (5)

Napríklad cestovná kancelária Firo-Tour má v ponuke ubytovanie v centre Dubaja, kde cena na 7 dní s raňajkami sa začína od 560 eur na osobu. Na pláž, ktorá je od hotela vzdialená dvadsať minút, sa turisti musia prepravovať autobusmi. „Cenová politika cestovných kancelárií a ich obchodných partnerov umožňuje vycestovanie do Dubaja za primerané ceny zohľadňujúce kvalitu služieb. Nesmieme zabúdať ani na klimatické podmienky, ktoré dovolenkárom umožňujú ,predĺženie' leta, preto je táto destinácia čoraz viac obľúbená,“ povedal Stanislav Macko, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr.

Rovnaký zájazd, ale s ubytovaním pri mori a so stravou all-inclusive, by však stál okolo 1¤400 eur. „Stále je to trochu drahšia destinácia a taktiež konkrétne v Dubaji je zatiaľ veľmi málo hotelových zariadení, ktoré ponúkajú stravovanie formou all-inclusive. Zatiaľ čo v Turecku ho máme v ponuke takmer v 95 percent hotelových zariadení, v Spojených arabských emirátoch máme s all-inclusive službami iba pár hotelov. Napriek tomu sa Dubaj stáva viac obľúbenejšou a dostupnejšou destináciou pre našich klientov,“ dodala Hana Ivanová z Firo-Tour.

Blízky východ ponúkajú cestovky ako bezpečnejšiu alternatívu k letoviskám, ktorým uštedril ranu terorizmus. Aj Spojeným arabským emirátom tak ustupujú doterajšie dovolenkové stálice ako Turecko, Tunisko či Egypt. Kým vlani navštívilo Turecko s cestovkou viac ako 100-tisíc Slovákov, po teroristických útokoch aj nevydarenom pokuse o štátny prevrat klesol počet rezervácií až o 30 percent. Pre sústavné nepokoje redukovali slovenské cestovky ponuku do tejto krajiny ešte na začiatku tohtoročnej sezóny.

Viacerí Slováci túžiaci po exotike preto siahajú aj po Dubaji. „Dubaj máme v ponuke ako celoročnú destináciu s odletmi tak z Bratislavy, ako aj z Viedne a patrí k najobľúbenejším exotickým destináciám. Ceny za dovolenky v Dubaji sú porovnateľné s cenami do letných destinácií a určite je Dubaj vhodný aj pre rodiny s deťmi,“ pokračovala Jana Zedníková z cestovky Satur.

K rastu slovenských dovolenkárov, ktorí oddychujú v Dubaji, prispelo najmä priame letecké spojenie z Bratislavy. Letecká spoločnosť flydubai zaviedla pravidelnú linku pôvodne s frekvenciou dvoch letov týždenne, ktoré neskôr zvýšila na tri. Pre veľký záujem pribudne od konca októbra ďalšia štvrtá linka. Cena spiatočnej letenky sa začína od sumy 245 eur. „Počet pasažierov do Dubaja rastie v tomto roku o 10 percent. Predaj leteniek z Viedne a Bratislavy je v porovnaní s minulým rokom približne rovnaký. Predaj leteniek s odletom z Budapešti rástol o 20 percent a najrazantnejší bol nárast odletov z Prahy, a to až o 98 percent,“ vyjadril sa hovorca predajcu leteniek Pelikan.sk Patrik Vaš.

Destinácia sa teší obľube aj preto, že na cestovanie nie sú potrebné víza. „Držiteľom cestovného pasu SR je pri vstupe do krajiny udelené bezplatné vízum do cestovného pasu oprávňujúce k pobytu na 30 dní. Podmienkou udelenia je cestovný pas s minimálnou platnosťou 6 mesiacov od vstupu do Spojených arabských emirátov,“ dodal Stanislav Macko, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr.

Dubaj vlani navštívilo 14,2 milióna zahraničných turistov, čo je v porovnaní s minulým rokom nárast o 7,5 percenta. Ambície letoviska sú však oveľa vyššie. Podľa vládneho dokumentu Dubaj 2020 plánuje mesto do roku 2020 celosvetovo prilákať až 20 miliónov návštevníkov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovná kancelária #Blízky východ #Dubaj #all-inclusive