Podnikateľská nálada v Nemecku sa výrazne zlepšila

Podnikateľská dôvera v Nemecku sa v septembri výrazne zlepšila, čo sa považuje za znak toho, že obavy súvisiace s rozhodnutím Veľkej Británie vystúpiť z Európskej únie sa vytratili.

26.09.2016 13:34
debata

Index podnikateľskej dôvery v najväčšej európskej ekonomike, ktorý zostavuje mníchovský inštitút Ifo, stúpol na úroveň 109,5 bodu z augustových 106,3 bodu a dostal sa najvyššie od mája 2014. Trh očakával oveľa miernejšie zlepšenie hodnoty indexu.

V posledných mesiacoch množstvo indikátorov naznačovalo spomalenie nemeckej ekonomiky čiastočne pre neistotu vytvorenú júnovým britským referendom o odchode z EÚ. Podľa ekonóma banky ING Carstena Brzeskeho však prieskum inštitútu Ifo naznačuje, že „obavy z brexitu sa tak rýchlo stratili, ako sa objavili.“

Nemecké firmy sú jasne optimistickejšie, pokiaľ ide o vyhliadky na najbližšie mesiace. Index očakávaní v septembri posilnil na 104,5 bodu z augustovej hodnoty 100,1 bodu. Zároveň sú firmy spokojnejšie s terajšou podnikateľskou situáciou. Index odzrkadľujúci hodnotenie súčasnej situácie stúpol na 114,7 bodu z augustových 112, 9 bodu. Zlepšila sa podnikateľská nálada v priemysle, vo veľkoobchode aj maloobchode a tiež v stavebníctve.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko