Podporu žiada 1 760 mliečnych fariem

Do projektu podpory prvovýrobcov mlieka sa zapojilo 1 760 z celkovo 2 692 chovateľov dojníc na Slovensku. Z celkového objemu 33 miliónov eur štát prerozdelil 95 %, čo predstavuje 30,9 milióna eur. Informoval o tom hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) Vladimír Machalík.

26.09.2016 16:50
debata (4)

"Získané údaje, ktoré sme doteraz nemali k dispozícii, nám pomôžu odhaliť silné aj slabé stránky chovateľov na Slovensku. Budeme vďaka nim vedieť efektívnejšie nastavovať dlhodobé opatrenia zo strany štátu,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.

Podpory vyčlenené pre prvovýrobcov majú podľa rezortu stabilizovať mliečny sektor na Slovensku či podporiť zamestnanosť v regiónoch a získať detailné údaje o chovoch na Slovensku. Ako ďalej ministerstvo informovalo, zmluvy nepodpísalo a údaje neposkytlo 932 chovateľov z celkového počtu 2 692. Agrorezort však získal údaje o 110 300 kusoch dojníc, čo je takmer 94 %.

"Ministerstvo pripravilo strednodobé opatrenie na zabezpečenie chovu dojníc a prvovýroby mlieka začiatkom júla. Začiatkom augusta už Plemenárske služby rozposielali zmluvy chovateľom a v priebehu augusta mala väčšina zapojených chovateľov podpísané zmluvy a vyplatených bolo viac ako 92 % prostriedkov,“ uviedol generálny riaditeľ sekcie poľnohospodárstva MPRV SR Štefan Ryba.

Chovatelia, ktorí žiadali podporu zo strany štátu, museli poskytnúť informácie o jednotlivých chovoch ako zastúpenia hospodárskych zvierat a ich kategórii na chove, zootechnické činnosti, produkciu mlieka, reprodukčné a ekonomické ukazovatele či informácie o pôde a zamestnancoch. Prvovýrobcom, ktorí podpísali zmluvu vzniká záväzok 12 mesačnej viazanosti počtu stavu dojníc a tým aj udržanie zamestnanosti, uzavrelo MPRV SR.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #mlieko