Svetový obchod bude rásť pomalšie, predpokladá WTO

Svetová obchodná organizácia (WTO) v utorok znížila prognózu rastu globálneho obchodu na tento i budúci rok.

27.09.2016 10:09
debata

Podľa najnovšieho odhadu sa má objem obchodu tento rok zvýšiť o 1,7 percenta namiesto doteraz uvádzaných 2,8 percenta. Je to pritom prvýkrát za 15 rokov, keď medzinárodný obchod porastie oveľa pomalšie, než globálna ekonomika, uviedla agentúra Reuters.

Zhoršenie prognózy odráža hlavne spomalenie rastu v Číne a Brazílii, ale aj spomalenie dovozu do Spojených štátov.

V budúcom roku sa má obchod zvýšiť o 1,8–3,1 percenta. V predchádzajúcej, aprílovej prognóze WTO čakala zvýšenie obchodu o 3,6 percenta.

WTO v posledných rokoch odhady rastu znižovala, jej prognózy ekonomického oživenia sa ukazovali ako príliš optimistické. Globálny obchod v tomto roku porastie o menej ako tri percentá už piaty rok za sebou, čo je najdlhšie takéto obdobie od 80. rokov.

V posledných troch desaťročiach globálny obchod rástol dvakrát rýchlejšie ako hrubý domáci produkt (HDP) sveta. V roku 2009 globálny obchod kvôli finančnej kríze prudko klesol a znovu sa začal zotavovať až v roku 2010. Odvtedy rastie len veľmi pomaly a vlani prvýkrát od krízy jeho hodnota klesla, aj keď je to najmä dôsledkom rastu dolára a prepadu cien komodít.

Podľa posledného odhadu Medzinárodného menového fondu (MMF) má globálna ekonomika tento rok vykázať rast o 3,1 percenta. Na budúci rok sa však očakáva zrýchlenie tempa rastu na 3,4 percenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #WTO