Kartel OPEC prekvapil, dohodol sa na znížení ťažby ropy

Členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa v stredu nečakane dohodli na prvom znížení svojej ťažby za osem rokov.

29.09.2016 07:00
debata (23)

Oznámil to v noci na štvrtok katarský minister pre energetiku a súčasný prezident OPEC Muhammad Sálih. Od novembra ropný kartel stanoví nový ťažobný limit na 32,5 milióna barelov denne, čo je asi trištvrte milióna barelov pod súčasnou úrovňou. Cieľom tohto kroku je podporiť ceny ropy.

Podrobnosti dohody organizácia upresní na svojom novembrovom ministerskom zasadnutí vo Viedni, kde budú stanovené konkrétne kvóty pre jednotlivé členské krajiny. Po dosiahnutí vytýčeného cieľa by mali členovia OPEC rokovať s nečlenskými krajinami o tom, ako sa k snahe o podporu trhu pripojí, oznámili zdroje agentúry Reuters.

Na správu o predbežnej dohode členov OPEC reagovali ceny ropy vzostupom až o šesť percent a cena ropy Brent sa vyhupla k blízkosti 49 dolárov za barel. Trh dohodu na znížení produkcie na energetickom fóre v Alžírsku nečakal, pretože Saudská Arábia a Irán v predošlých dňoch naznačovali, že v Alžíri žiadnu dohodu uzavrieť neplánujú.

Ceny ropy vo štvrtok zmazali počiatočné zisky spôsobené správou, že sa členovia ropného kartelu OPEC predbežné dohodli na znížení ťažby, a klesajú. Obchodníkom chýba viac detailov a medzi investormi vzrástla skepsa, či bude OPEC nakoniec schopný plán na zníženie ťažby realizovať.

Cena severomorskej ropy Brent okolo 9:40 SELČ klesla o 0,4 percenta na 48,51 dolára za barel. Po otvorení trhu cena stúpla až na 49,09 dolára, čo bol najvyšší údaj od 9. septembra. V stredu sa cena ropy Brent zvýšila o 5,9 percenta. Americká ľahká ropa WTI v rovnakom čase zlacnela o 0,2 percenta na 46,94 USD za barel, keď predchádzajúci deň si pripísala 5,3 percenta.

„Investori a obchodníci sú skeptickí, majú k tomu dobrý dôvod. Cynickejší obchodníci vyslovujú pochybnosti kvôli úplnému nedostatku detailov, vrátane potenciálne problematickej otázky, ktoré krajiny znížia ťažbu,“ povedal agentúre Reuters stratég CMC Market Michael McCarthy.

Ťažba ropy v rámci organizácie sa v auguste vyhupla na rekordných 33,24 milióna barelov denne. Bola tak o takmer milión barelov vyššia ako na jar a skoro dva milióny barelov nad úrovňou z minulej jesene, keď mal OPEC stanovený ťažobný limit 30 miliónov barelov. Na poslednom oficiálnom zasadnutí v júni sa už predstavitelia OPEC na oficiálnom ťažobnom limite dohodnúť nedokázali.

Kartel OPEC, ktorý vedie Saudská Arábia, sa snažil uzavrieť dohodu o zmrazení ťažby už na začiatku tohto roka s Ruskom a ďalšími nečlenskými krajinami. Rokovania ale skrachovali, pretože Irán nechcel obmedzovať svoju ťažbu, kým sa mu nepodarí zvýšiť produkciu na úroveň pred sankciami, ktoré voči Iránu v minulých rokoch uplatňovali západné krajiny.

Ceny ropy začiatkom tohto roka vinou silného previsu ponuky nad dopytom prvýkrát po 12 rokov zostúpili pod 30 dolárov za barel. Neskôr síce časť strát zmazali, aj tak ale zostávajú hlboko pod úrovňami z prvej polovice roku 2014, kedy výrazne presahovali hranicu 100 dolárov za barel.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC