Nálada v ekonomike sa v septembri opäť zlepšila

Nálada v slovenskej ekonomike sa zlepšila aj v septembri. Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu oproti výsledku predchádzajúceho mesiaca sa zvýšil o 2,1 bodu na 103 bodov.

29.09.2016 10:11
debata

Dôvodom bol podľa úradu pozitívny vývoj všetkých sektorov s výnimkou stavebníctva. Aktuálne indikátor prevyšuje hodnotu rovnakého obdobia minulého roka o štyri body a za úrovňou dlhodobého priemeru zaostáva o 1,1 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle v septembri vzrástol o päť bodov na šesť bodov a opäť sa vrátil nad úroveň dlhodobého priemeru. Vývoj indikátora priaznivo ovplyvnilo hlavne pozitívne hodnotenie očakávanej produkcie na nasledujúce tri mesiace. V septembri indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu klesol o 1,5 bodu na mínus 12 bodov vplyvom nepriaznivejších hodnotení očakávanej zamestnanosti. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 15 bodov.

Indikátor dôvery v obchode s hodnotou 18,3 bodu vzrástol v septembri v porovnaní s augustom o päť percentuálnych bodov, a to vplyvom pozitívneho hodnotenia očakávaných a súčasných podnikateľských aktivít a stavu zásob. Indikátor dôvery v službách v septembri naďalej rástol, jeho hodnota 12 bodov sa v porovnaní s augustom zvýšila o 3,3 percentu­álneho bodu. Vývoj indikátora bol ovplyvnený pozitívnejšími hodnoteniami všetkých zložiek – súčasný a očakávaný dopyt, podnikateľská situácia.

Spotrebiteľská atmosféra sa v septembri zlepšila. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery s hodnotou mínus 5,1 bodu vzrástol o štyri body v dôsledku poklesu pesimizmu pri všetkých zložkách – očakávaný vývoj hospodárskej situácie a nezamestnanosti v SR, budúcej finančnej situácie a perspektív úspor v domácnosti. Aktuálny výsledok po sezónnom očistení bol o 9,7 bodu priaznivejší ako v rovnakom období minulého roka a prevyšoval dlhodobý priemer.

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomická nálada