Po rokoch poklesu príde obrat. Gréci očakávajú vysoký rast

Grécka ekonomika by budúci rok po siedmich rokoch poklesu mala výrazne oživiť. Vláda v návrhu rozpočtu na rok 2017 predpokladá rast hrubého domáceho produktu (HDP) o 2,7 percenta a zníženie štátneho dlhu.

30.09.2016 09:00
debata (5)

Agentúre Reuters to vo štvrtok povedal nemenovaný činiteľ, ktorý je oboznámený s návrhom rozpočtu. Vláda má návrh predložiť parlamentu v pondelok.

V tomto roku medzinárodné veritelia predpokladajú pokles gréckej ekonomiky o 0,3 percenta. Od prepuknutia dlhovej krízy v roku 2010 sa ekonomika prepadla zhruba o štvrtinu. Vláda v budúcom roku očakáva oživenie investícií a silný rast v odvetví cestovného ruchu, povedal činiteľ.

Vďaka obnoveniu rastu ekonomiky a predpokladanému rozpočtovému prebytku by sa mal dlh Grécka na budúci rok znížiť na 175,8 percenta HDP z tohtoročných zhruba 180 percent. Grécko je najzadlženejšia z krajín eurozóny.

V rámci minuloročnej dohody s veriteľmi sa má primárny prebytok, ktorý nezahŕňa splátky dlhu, zvýšiť na 1,75 percenta HDP z tohtoročných 0,5 percenta. Do roku 2018 má primárny prebytok Grécka dosiahnuť v rámci dohody 3,5 percenta HDP.

Grécko sa vlani v lete dohodlo s eurozónou na treťom záchrannom programe. V jeho rámci by malo počas troch rokov dostať až 86 miliárd eur.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #HDP