Ďalší summit život v Bratislave nezastaví

Bratislava začiatkom októbra zažije ďalší summit. Septembrové vyľudnenie mesta sa však v tomto prípade nezopakuje, aj keď obmedzenia nastanú. Na pôde hlavného mesta sa neformálne stretnú predsedovia parlamentov krajín Európskej únie.

30.09.2016 17:00
summit, bezpecnostne opatrenia, policia, Foto: ,
Aj predsedov parlamentov krajín EÚ v Bratislave budú na summite 6. a 7. októbra chrániť špeciálne útvary. Rovnako to bolo 16. septembra, keď rokovali lídri EÚ.
debata (7)

Bratislavčania majú ešte v živej pamäti výrazné dopravné obmedzenia, ktoré vyvolal summit lídrov krajín EÚ, ktorý sa uskutočnil pred dvoma týždňami. V októbri však k uzatváraniu diaľnice alebo ulíc nedôjde.

Predsedovia parlamentov sa v Bratislave zídu 6. až 7. októbra. Dopravná situácia najviac pocíti ich prítomnosť v piatok 7. októbra. "V súvislosti s bezpečnostnými opatreniami budú v Bratislave minimálne dopravné obmedzenia, na ktoré by sme chceli upozorniť verejnosť. Bratislava nebude dopravne uzavretá, všetky kolóny, ako aj presuny sa budú konať počas plnej prevádzky,“ informuje odbor komunikácie Kancelárie Národnej rady SR.

Hlavná časť summitu sa uskutoční až v piatok. Po skončení rokovaní sa zúčastnení presunú z bratislavskej mestskej časti Staré Mesto na letisko a na diaľnicu smerom na Viedeň. Premávka odstavená nebude. Parlamentní lídri využijú prednostnú jazdu s majákmi v plnej premávke.

"Počas bratislavského summitu bola Bratislava najstráženejším mestom vo svete, opatrenia počas októbrového stretnutia nebudú v takých rozmeroch, mesto nebude uzatvorené a dopravné obmedzenia budú len na čas nevyhnutný na prejazd delegácií alebo počas vystupovania delegácií z áut a prechádzaní do budovy,“ hovorí Andrea Dobiášová z tlačového odboru ministerstva vnútra.

"Snaha organizátorov z Národnej rady SR je, aby sa summit organizačne čo najmenej dotkol bežného života obyvateľov, a preto sa nebudú uzatvárať ani žiadne príjazdové cesty,“ informovala Národná rada SR.

Bezpečnostné opatrenia, ktoré sprevádzali summit 16. septembra, sa opakovať nebudú. Približne 300 delegátov z 27 krajín Európskej únie v septembri strážilo viac ako 4-tisíc policajtov. "Počty nasadzovaných policajtov sú určované na základe aktuálneho bezpečnostného rizika berúc do úvahy aktuálne európske i celosvetové bezpečnostné hrozby, ako aj demonštrácie bezprostredne reagujúce na aktuálne prerokovávané témy. V súčasnej dobe je naplánované využiť kapacity aj ostatných krajských riaditeľstiev PZ na doplnenie a posilnenie výkonu služby PZ v Bratislavskom kraji. V rámci príprav na rôzne bezpečnostné situácie sa predpokladá účasť väčšiny bezpečnostných zložiek vrátane špeciálnych útvarov, čo pri rozsahu a intenzite takýchto podujatí je obvyklé,“ dodáva Dobiášová.

Napriek tomu počas summitu v októbri by niektoré školy v okolí bratislavskej Reduty mali ostať zatvorené. "V súvislosti s pripravovaným summitom vydala Kancelária NR SR odporúčanie príslušným školám v mestských častiach v Bratislave, aby v uvedenom čase pre žiakov vyhlásili náhradné voľno. Presun žiakov smerom do školy, ale aj smerom zo školy, môže byť pomerne náročný a pre rodičov obmedzujúci,“ varuje odbor komunikácie Kancelárie NR SR. Podľa hovorkyne predsedu Národnej Rady Evy Kliskej kancelária vydala odporúčanie ministerstvu školstva.

V septembri bola kvôli vrcholu slovenského Predsedníctva Rade EÚ Bratislava konfrontovaná s výraznými dopravnými obmedzeniami. Veľká časť obyvateľov radšej z mesta odišla. Polícia počas rannej špičky odstavila bratislavský diaľničný obchvat v smere od letiska do centra mesta spolu s Mostom SNP. V opačnom smere bola diaľnica odstavená v podvečerných hodinách. Výrazné dopravné obmedzenia navyše vládli aj v okolí Bratislavského hradu a v celom centre mesta. Cestujúci na bratislavskom letisku museli počítať s tým, že po prílete sa vo vybraných časoch z letiska preč nedostanú. Uzatvárené boli pre autá aj chodcov aj mosty ponad Dunaj a to v čase, keď sa pod nimi plavila loď s lídrami krajín EÚ.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #EÚ #predsedníctvo v Rade EÚ #bratislavský summit