Španieli zažívajú rekordnú turistickú sezónu

Do Španielska v auguste prišlo rekordných 10,1 milióna turistov. Medziročne sa počet turistov zvýšil o 5,8 percenta.

30.09.2016 14:43
debata

Vyplýva to z údajov, ktoré v piatok zverejnil španielsky štatistický úrad INE. Za osem mesiacov tohto roka počet turistov vzrástol o viac ako desať percent na 52,5 milióna. Španielsko je tak na najlepšej ceste prekročiť minuloročný rekord, keď do krajiny za celý rok prišlo 68,1 milióna turistov.

Španielskemu cestovnému ruchu pomáhajú obavy o bezpečnosť v konkurenčných destináciách v Stredomorí a na Blízkom východe. Najnavštevova­nejšími oblasťami sú severovýchod Katalánska, kde je množstvo pláží, a Baleárske ostrovy.

Najpočetnejšou skupinou zahraničných návštevníkov zostávajú Briti. Ich počet v auguste medziročne vzrástol o 3,9 percenta. Rast počtu britských turistov sa však výrazne spomalil v porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi. Britská libra potom, čo sa Briti v referende vyslovili pre odchod z Európskej únie, oslabila voči euru.

Cestovný ruch má na celkovom hrubom domácom produkte krajiny podiel 11 percent, je druhým najvýznamnejším hospodárskym odvetvím po automobilovom priemysle a jedným z hlavných motorov ekonomiky. Prosperujúci cestovný ruch v letných mesiacoch podporil rast počtu pracovných miest a ekonomické oživenie v čase politickej neistoty spôsobenej volebným patom, napísala agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #turizmus