Banky podpísali zmluvu o spolupráci s ministerstvami

Slovenské banky podpísali zmluvu o spolupráci a spoločnom postupe s Ministerstvom hospodárstva SR a Ministerstvom životného prostredia SR.

05.10.2016 11:09
debata

Týka sa spolupráce pri financovaní klientov, ktorí sú prijímateľmi prostriedkov Operačného programu Výskum a inovácie a Kvalita životného prostredia. Dohodu s ministerstvami uzatvorilo 13 komerčných bánk.

Ako ďalej uviedla Slovenská banková asociácia, v praxi to znamená, že uzatvorenie dohody o spolupráci zjednoduší klientom prístup k financovaniu. Banky sa dohodli s ministerstvami na možnosti založenia rovnakého majetku v prospech banky a v prospech ministerstva. Pri posudzovaní klienta bankou nastavené pravidlá umožnia podľa asociácie banke jednoznačnejšie posúdiť viaceré riziká, výsledkom čoho bude rýchlejšie individuálne posúdenie klienta bankou.

Predmetom zmluvy o spolupráci je najmä určenie spoločného postupu zmluvných strán pri výkone záložného práva, vrátane dohody o poradí ich záložných práv. Ďalej je to vymedzenie povinností banky a štátu pri výmene informácii vo vzťahu k schváleniu úveru, k podpísaniu zmluvy o úvere a uzatvoreniu zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku medzi riadiacim orgánom a prijímateľom na realizáciu projektu, na ktorý mu bol poskytnutý úver z banky.

debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #banky