Česi oslabujú korunu, v auguste na to použili desiatky miliárd

Česká národná banka v auguste pokračovala v intervenciách proti posilňujúcej korune, keď na devízovom trhu minula 28,6 miliardy korún za nákup eur.

07.10.2016 13:51
debata (5)

Ide tento rok o druhý najvyšší objem za jeden mesiac. Vyplýva to z údajov o devízových obchodoch, ktoré ČNB zverejnila v piatok. Viac tento rok minula ČNB za intervencie len v januári, keď nakúpila eurá za 58,2 miliardy ko­rún.

Režim devízových intervencií centrálna banka začala v novembri 2013 s cieľom oslabiť korunu a držať jej kurz blízko 27 Kč/EUR. Odvtedy do konca tohto augusta intervenovala v objeme zhruba 592 miliárd korún.

Centrálna banka začala intervencie v novembri 2013 nákupom eur za zhruba 200 miliárd korún. Ďalšie intervencie prišli vlani v júli, kedy ČNB kúpila viac ako miliardu eur za zhruba 28 miliárd korún. Potom v auguste nakúpila eura za zhruba 100 miliárd korún a v septembri za 63 miliárd korún.

Od novembra do februára bola ČNB každý mesiac na trhu aktívna a kúpila eura za ďalších 126 miliárd korún. Po marcovej prestávke sa ČNB na devízový trh vrátila znovu v apríli, keď intervenovala za takmer 11 miliárd korún, a v intervenciách pokračovala tak aj v ďalších mesiacoch.

Banková rada ČNB na konci septembra zopakovala, že ako pravdepodobný termín ukončenia režimu devízových intervencií vidí polovicu roku 2017. Rada zároveň uviedla, že kurzový záväzok neukončí skôr ako v druhom štvrťroku 2017.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ČNB #koruna