Babiša ocenili ako najlepšieho ministra financií strednej a východnej Európy

Minister financií Andrej Babiš získal cenu medzinárodného časopisu GlobalMarkets (predtým známeho ako Emerging Markets) pre najlepšieho ministra financií rozvíjajúcich sa európskych krajín za rok 2016.

09.10.2016 15:21
debata (32)

Informovalo o tom české ministerstvo financií. Vyhlásenie ceny sa uskutočnilo v noci na nedeľu vo Washingtone pri príležitosti zasadania Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky.

Babiš zvíťazil ako najlepší minister financií pre oblasť rozvíjajúcich sa krajín strednej a východnej Európy, ktorá zahŕňa tridsiatku štátov vrátane Turecka a štátov bývalého Sovietskeho zväzu. O cene hlasujú predstavitelia finančných inštitúcií, bankári a analytici.

Podľa oznámenia českého ministerstva financií bol Babiš vybraný vďaka vyváženej a zodpovednej fiškálnej politike, ktorá pomáha udržiavať a podporovať hospodársky rast a zároveň výrazne prispieva k znižovaniu zadlženosti krajiny. Na webovej stránke GlobalMarkets sa udelenia ceny vysvetľuje príťažlivosťou krajiny pre investorov, ktorú medzitým kvôli politickým a regulačným zmenám stratili predtým popredné krajiny regiónu Poľsko a Maďarsko. Česko podľa GlobalMarkets zostáva v oblasti „význačným hlasom finančného rozumu“ aj vďaka „nenápadnému vplyvu“ ministra Babiša.

Babiš sa udeľovania ceny vo Washingtone kvôli voľbám nezúčastnil. Cenu za neho prevzala riaditeľka jeho kancelárie Milena Hrdinková.

Guvernérkou centrálnej banky tohto roku za túto oblasť bola zvolená šéfka ruskej inštitúcie Elvira Nabiullinová. GlobalMarkets udelil najlepších ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk tiež za regióny Blízkeho východu a severnej Afriky, subsaharskej Afriky, východnej Ázie a Tichomoria, južnej Ázie, Latinskej Ameriky a oddelene aj karibskej oblasti.

„Vnímam to predovšetkým ako ocenenie práce celého ministerstva, ktoré v posledných rokoch vykazuje veľmi dobré výsledky,“ komentoval cenu podľa ministerstva financií Babiš. V tlačovej správe MF Babiš tiež vyzdvihol prácu daňovej sekcie a finančnej správy.

„Zlepšovať príjmy rozpočtu zvyšovaním daní vie kdekto. Ovšem dane znížiť a zároveň ich za necelé tri roky vybrať oproti roku 2013 o 321 miliárd korún viac, to si vyžaduje poctivú a tvrdú prácu,“ uviedol tiež Babiš.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš