Samsung pochoval Note 7. Pohreb vyjde na miliardy

Špičkový mobilný telefón Samsung Galaxy Note 7 mal byť hlavným konkurentom iPhone 7 od Apple v predvianočnom predaji.

11.10.2016 07:24 , aktualizované: 19:18
Samsung Galaxy Note 7 Foto: ,
Vypnutý Samsung Galaxy Note 7 v juhokórejskej predajni. Aj slovenskí majitelia majú Note 7 za 800 eur okamžite prestať používať, vpynúť a vrátiť.
debata (14)
Namiesto toho sa pre juhokórejskú firmu stal predvianočnou nočnou morou, ktorá už stihla zoškriabať 19 miliárd dolárov z trhovej hodnoty Samsungu a ďalšie miliardy budú nasledovať. Dôvodom je vybuchujúca batéria v Note 7. Elektrotechnický gigant sa snažil problém odstrániť od septembra, no neúspešne. Preto Samsung najprv zastavil predaj Note 7, vyzval zákazníkov, aby ho vrátili a teraz ohlásil aj úplné zastavenie výroby. Projekt Note 7 je tým pádom definitívne mŕtvy.

Samsung pritom spočiatku so svojou vlajkovou loďou medzi chytrými telefónmi riešil úplne iné problémy. Objednávok bolo toľko, že telefóny nestíhal vyrábať. V auguste sa však objavili prvé správy o tom, že niektorým zákazníkom Note 7 vybuchol v ruke, vo vrecku alebo len tak položený na stole.

Problém mala najprv riešiť aktualizácia softvéru, ktorá obmedzila kapacitu batérie. To nepomohlo a Samsung začal vymieňať Note 7 za opravené verzie. Lenže aj tie majú problém s batériou, a tak vedenie muselo pristúpiť k radikálnemu riešeniu – úplne zastaviť výrobu a predaj modelu Samsung Note 7. Slovenskí zákazníci, ktorí majú starý alebo aj vymenený Galaxy Note 7, majú telefón bezodkladne vypnúť, prestať používať a vrátiť tam, odkiaľ si ho kúpili. Mobilní operátori už telefón stiahli z predaja a rovnako by mali postupovať aj všetci ostatní predajcovia. Samsung pre majiteľov Note 7 zriadil bezplatnú informačnú linku na čísle 0800 726 786.

Úrady v USA a Južnej Kórei stále prešetrujú, prečo dokonca aj náhradné telefóny Note 7, ktoré Samsung vybavil bezpečnejšou batériou, začínajú horieť. Predstaviteľ juhokórejského úradu pre bezpečnosť pre agentúru AP uviedol, že náhradné telefóny možno mali poruchu, ktorá sa líši od problémov pôvodných smartfónov Galaxy Note 7. Bez ohľadu na príčinu explózií batérií firma už musela z trhu stiahnuť okolo 2,5 milióna zariadení.

Pre Samsung je celá kauza okolo Note 7 veľkým (a veľmi drahým) fiaskom. „Vzhľadom na to, že bezpečnosť našich zákazníkov je našou najvyššou prioritou, rozhodli sme sa zastaviť predaj a výrobu Galaxy Note 7,“ uvádza sa vo vyhlásení firmy. Podľa súčasných odhadov by zastavenie predaja a výroby prístroja v cene 800 eur mohlo byť jedným z najnákladnejších zlyhaní bezpečnosti výrobku v histórii elektrotechno­logického priemyslu. Problém s vybuchujúcimi batériami sa síce objavil už niekoľkokrát, napríklad aj u iPhonov. No zvyčajne príčinou explózie bolo použitie neoriginálnej batérie alebo neštandardné zaobchádzanie s prístrojom.

Samotné náklady potrebné na spätný výkup vybuchujúcich mobilov a odškodnenie zákazníkov však môžu byť len začiatkom problémov Samsungu. Určite tým utrpí renomé firmy, ktorá je najväčším svetovým výrobcom mobilných telefónov, počítačových čipov a televízorov. Nebolo by prekvapením, keby Samsung celú líniu Galaxy Note úplne pochoval a nahradil ju úplne novým produktovým radom. Analytici sa zhodujú na tom, že Samsung sa problému musí postaviť čelom a prijať také rozhodnutia, ktoré ju nenavedú k osudu značiek ako Nokia alebo Blackberry. „Samsung musí konať rýchlo a ochrániť povesť značky,“ povedal pre agentúru Bloomberg analytik Mark Newman zo spoločnosti Sanford Bernstein. Juhokórejský manažment sa však pri riešení „aféry Note 7“ môže aspoň spoľahnúť na dostatočne silné finančné zázemie firmy, ktorá minulý štvrťrok vykázala zisk 6,3 miliardy eur.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #Note 7