Obchodná dohoda s Kanadou zakopla v Belgicku, regionálny parlament ju odmietol

Parlament frankofónneho regiónu v Belgicku v piatok odmietol text dohody o voľnom obchode medzi EÚ a Kanadou (CETA), ktorú majú podpísať ministri EÚ 18. októbra a má schváliť summit EÚ-Kanada 27. októbra.

15.10.2016 08:30
debata (47)

Zákonodarcovia Valónska podmieňujú uplatnenie dohody dodatočnými zárukami pre ochranu záujmov predovšetkým miestneho priemyslu. Súhlas valónskeho parlamentu, jedného zo siedmich legislatívnych zborov Belgicka, je v krajine nevyhnutný pre ratifikáciu dohody.

Dohodu CETA však v piatok podporilo vedenie rakúskych sociálnych demokratov (SPÖ), ktorí sa k nej spočiatku stavali tiež kriticky. Rakúsko dohodu podpíše, očakáva však, že počas ratifikačného procesu dôjde ešte k vyjasneniu niektorých otázok, uviedol sociálnodemokra­tický kancelár Christian Kern.

Krok socialistov nasledoval deň po štvrtkovom rozhodnutí nemeckého ústavného súdu, ktorý odmietol sťažnosti občanov a umožnil Berlínu dohodu predbežne schváliť.

Vyjednať text CETA trvalo Kanade a EÚ sedem rokov. Všetky členské štáty EÚ by mali pred summitom s Kanadou na konci mesiaca dohodu podpísať na stretnutí ministrov v Luxembursku, ale piatkové podmienené veto v Belgicku to takmer určite neumožní. Či sa bude musieť odložiť aj summit, nie je zatiaľ jasné.

„Nedám plnú moc federálnej vláde a Belgicko dohodu CETA 18. októbra nepodpíše. Nepovažujem to za nejaký pohreb, ale za žiadosť o obnovenie rokovaní,“ vysvetlil novinárom socialistický predseda Valónska Paul Magnette. K tomu, aby nepovolil federálnej belgickej vláde podpísať CETA, ho v piatok vyzvala úplná väčšina valónskych zákonodarcov. Magnette prerokuje v Paríži novú situáciu sa socialistickým prezidentom Francoisom Hollandom, s ktorým dohodu konzultoval už skôr.

Prípravy dohody s Kanadou sprevádzali početné protesty v mnohých európskych mestách. Odporcovia projektu okrem iného tvrdia, že dohoda poskytne väčšiu silu nadnárodným spoločnostiam a povedie k zhoršeniu potravinárskych, ekologických i pracovných noriem. Podľa zástancov dohody to podporí hospodársky rast aj tvorbu pracovných miest. Ešte ostrejšie spory vyvoláva plánovaná dohoda o voľnom obchode medzi EÚ a USA (TTIP).

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Kanada #CETA