Česi v tomto roku už vyrobili milión áut

Výroba osobných áut v Česku za deväť mesiacov tohto roka vzrástla o 7,3 percenta na rekordných 996 376 áut. Spolu s ostatnými kategóriami produkcia českých automobiliek prekonala hranicu jedného milióna vozidiel. Vyplýva to z údajov Sdružení automobilového průmyslu (SAP).

19.10.2016 10:20
debata (1)

„Ešte nikdy sme nedosiahli milióna vyrobených vozidiel tak skoro ako tento rok. Na rekordnej výrobe sa podieľa tak rastúci domáci dopyt, ako aj predovšetkým silnejúci záujem o nákup áut na trhoch v západnej Európe,“ uviedol prezident združenia Martin Jahn.

Výroba osobných áut rástla u všetkých domácich producentov. Škoda Auto rástla o 9,9 percenta, kolínska automobilka TPCA vykázala zrýchlenie o 5,8 percenta a medziročný prírastok o 2,8 percenta zaznamenala tiež nošovická automobilka Hyundai.

Podľa viceprezidenta SAP Bohdana Wojnara výsledky za prvé tri štvrťroky opäť preukázali význam automobilového priemyslu pre českú ekonomiku.

„Teší nás, že českí výrobcovia prispievajú k rastu zamestnanosti a dobrej kondícii českej ekonomiky. Zároveň však považujeme za potrebné, aby toto obdobie ekonomického rastu bolo využité na zabezpečenie dlhodobej konkurencieschop­nosti a výkonnosti českého automobilového priemyslu najmä vzhľadom na zmeny, ktoré so sebou prináša digitalizácia a štvrtá priemyselná revolúcia,“ uviedol Wojnar.

Na stredajšej brnianskej konferencii o vývoji automobilového priemyslu v ČR a strednej Európe tiež uviedol, že je potrebné posilniť kvalitu technického školstva, zvýšiť mobilitu pracovnej sily a zlepšiť obslužnú infraštruktúru v mieste investícií zo strany podnikov.

Zo zverejnených údajov SAP ďalej vyplýva, že výrobca nákladných áut Tatra Trucks zvýšil produkciu o 36,7 percenta na 876 vozidiel.

„Snažíme sa maximálne zdieľať výrobné plány s dodávateľmi tak, aby mali čas pružne reagovať. Naším cieľom je vytvorenie robustnej dodávateľskej bázy, ktorá je schopná dosiahnuť vysokú mieru flexibility. Tá sa stáva významným faktorom úspechu v čase konjunktúry,“ uviedol riaditeľ nákupu Tatra Trucks Martin Šustek.

Výroba autobusov mierne klesla – o 1,5 percenta na 3187 vozidiel. Najväčší výrobca Iveco ČR vyrobil 2826 autobusov, čo predstavuje rast o 3,9 percenta.

Klesla produkcia motocyklov. Týnecká Jawa Moto vyrobila 1164 jednostopových strojov, čo je o 19 percent menej ako vlani.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #automobilky