Maďarom chýbajú pracovné sily do automobiliek

Nemecké automobilky Audi a Daimler trápi nedostatok pracovných síl v Maďarsku. Uviedli to v stredu predstavitelia týchto podnikov.

20.10.2016 09:10
debata (11)

Zároveň vyzvali maďarské úrady k posilneniu mobility pracovnej sily a na zlepšenie dopravnej infraštruktúry. Na problémy s nedostatkom potrebných zamestnancov si v poslednej dobe rôzne firmy sťažujú aj v ďalších východoeurópskych krajinách, vrátane Slovenskej republiky.

Automobilový sektor v Maďarsku v súčasnosti zamestnáva vyše 100 000 ľudí a podieľa sa viac ako desatinou na celkovom vývoze krajiny. Vlani sa v Maďarsku vyrobilo vyše pol milióna automobilov, napísala agentúra Reuters.

Spoločnosť Audi, ktorá je súčasťou koncernu Volkswagen, investovala do svojej továrne v maďarskom meste Győr zhruba 8,5 miliardy eur. Šéf maďarskej divízie Audi Hungaria Peter Kössler uviedol, že firma čelí problémom pri zabezpečovaní pracovných síl, ktoré sa týkajú množstva aj kvalifikácie zamestnancov.

Audi sa v Maďarsku snaží získať kvalifikovaných pracovníkov prostredníctvom spolupráce s miestnymi univerzitami. Maďarské úrady by sa podľa Kösslera mali zamerať na zlepšenie miestnej infraštruktúry i podmienok na trhu s bývaním, aby podporili mobilitu zamestnancov a zabezpečili dostatok pracovných síl pre budúcnosť.

„Sú pred nami veľké výzvy. Ak ich dokážeme vyriešiť, budú vyhliadky vývoja maďarského automobilového priemyslu priaznivé,“ uviedol Kössler.

Daimler tento rok oznámil, že investuje miliardu eur do nového závodu na výrobu automobilov Mercedes-Benz v Maďarsku, v ktorom vznikne 2500 pracovných miest. Továreň, ktorá bude stáť vedľa súčasného závodu firmy v meste Kecskemét, by mala začať výrobu v roku 2020.

Šéf divízie Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Christian Wolff uviedol, že rozhodnutie rozšíriť výrobu odráža dobré podmienky pre investície v Maďarsku. Dodal však, že situácia na trhu práce predstavuje problém pre budúci vývoj.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #automobilky