ECB je pripravená viac stimulovať ekonomiku eurozóny

Európska centrálna banka (ECB) je pripravená poskytnúť v najbližších mesiacoch ekonomike eurozóny ďalšie stimuly.

20.10.2016 16:11
debata (5)

Na tlačovej konferencii po štvrtkovom zasadaní banky to povedal jej šéf Mario Draghi. ECB je „odhodlaná zachovávať veľmi významný rozsah uvoľňovania menovej politiky“, vyhlásil Draghi.

Šéf ECB uviedol, že naďalej hrozí, že ekonomický rast eurozóny môže byť slabší, ako sa očakáva, pričom riziká prevažne súvisia s prostredím mimo Európskej menovej únie.

Jedným z opatrení ECB by mohlo byť predĺženie nákupov dlhopisov za sumu 80 mld. mesačne aj na obdobie po marci 2017. Mnohí analytici sa domnievajú, že o predĺžení stimulačného programu sa môže rozhodnúť na decembrovom zasadaní ECB, kedy banka bude mať k dispozícii nové kvartálne ekonomické prognózy. Úlohou ECB je dosiahnuť, aby medziročná inflácia bola tesne pod hranicou 2 %. V septembri však medziročná inflácia v eurozóne bola 0,4 %.

ECB vo štvrtok ponechala svoje úrokové sadzby na nezmenenej úrovni. Bank rozhodla, že jej hlavná refinančná sadzba zostáva 0 %, jednodňová refinančná sadzba naďalej bude 0,25 % a depozitná sadzba na úrovni –0,4 %.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB